понеділок, 09 листопада 2015 16:38

Нардеп пояснив, скільки часу треба для повної заміни суддів

Нардеп пояснив, скільки часу треба для повної заміни суддів
depo.ua

За два роки в Україні можна поміняти 100% суддів.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав нардеп Леонід Ємець.

"Ніхто не говорить про моментальну заміну усіх суддів. Протягом двох років можна провести відкриті конкурси. Де люди будуть бачити, що за юристи йдуть на ці посади. Де в онлайні будуть проводити співбесіди з цими спеціалістами. За два роки замінити 8 тисяч суддів - це абсолютно реальна справа. У нас в країні близько 100 тисяч юристів. По 12 тисяч випускаються кожен рік. Плюс 20 тисяч адвокатів, десяток тисяч нотаріусів і викладачів вишів. Грамотні спеціалісти у нас є", - пояснив він.

Нардеп вважає, що майбутні судді повинні бути незалежними і отримувати високу зарплату.

"Що потрібно, аби далі ця система ефективно працювала? Дати судді високу зарплату. Дати незалежність. Щоб жоден депутат, президент, міністр не мав впливу. Не міг його ні призначати, ні звільняти. Але дати таку незалежність теперішнім суддям, це, вибачте, пустити козла в город. Тільки після набору нових людей на прозорих, чесних конкурсах, ми можемо говорити про повну незалежність від парламенту, президента. І тоді ми нарешті зможемо отримати чесний і справедливий суд. Всі інші способи і методи не будуть ефективними", - зауважив Ємець.

За словами парламентаря, в Україні "два роки не існувало Конституції".

"У нас був період два роки, коли не існувало законної Конституції, а була злочинна змова Януковича і суддів КС. А судді в той час призначалися, обирались на свої посади. Робили це Портнов з Ківаловим. Тому висновок Венеціанської комісії має бути використаний для 100% заміни суддів усього корпусу", - зауважив він.

Нардеп переконаний: проводити реформу треба зараз.

"Якщо ми говоримо про дієву і ефективну реформу, ми повинні відкрити шлях для нових не корумпованих, не ангажованих юристів. Бо ті судді, які сьогодні є в країні, або самі були корупціонерами, або знали, що їх колеги беруть хабарі і нічого з цим не зробили", - зазначив Ємець.

Нагадаємо, спецпредставник генсека Ради Європи Крістос Джакомопулос заявив, що повна заміна особового складу суддівського корпусу в Україні неможлива.

Зараз ви читаєте новину «Нардеп пояснив, скільки часу треба для повної заміни суддів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі