четвер, 12 жовтня 2017 18:38

"Нам ще вступати в ЄС" - політолог радить врахувати критику ПАРЄ

"Нам ще вступати в ЄС" - політолог радить врахувати критику ПАРЄ
Фото: GERARD CERLES/AFP/Getty Images

Україна має керуватися в першу чергу своїми інтересами щодо мовного питання у законі про освіту.

Про це сказав у коментарі Gazeta.ua політолог Тарас Загородній.

"Ніхто не забороняє національним меншим вивчати їхні рідні мови. Це намагання роздути полум'я з того, чого немає. У нас розширюється питання української мови, що дозволить меншинам інтегруватися в українське суспільство. Цього не хоче Угорщина. Цього не хоче Румунія. Резолюція ПАРЄ щодо закону, а також висновки Венеціанської комісії - носять дорадчий характер. Ми не повинні виконувати усі настанови. Українцям треба позбутися бажання подобатися усім. Ми звичайно поважаємо наших сусідів. Але не зобов'язані вирощувати емігрантів", - вважає Тарас Загородній.

Іншої думки дотримується політолог Володимир Бондаренко. Вважає, що слід іти на поступки:

"Зараз ми маємо тільки Угоду про асоціацію з ЄС. А нам ще лобіювати свій вступ до Євросоюзу. Тоді буде важлива думка кожного. І нам треба покращувати стосунки з сусідніми державами. Треба йти на розумні поступки".

Ситуація не критична, є час для виважених дій, каже експер-міжнародник Василь Мірошніченко.

"Дуже багато зараз маніпуляцій з питання мови. ПАРЄ не розуміє особливості мовної проблеми в Україні. Але нам треба зберігати спокій. На мою думку варто дочекатися рішення Венеціанської комісії. І вже відповідно до нього вносити якісь правки в закон.

Так, ми можемо відмовитися виконувати ці рекомендації. Але тут варто пам'ятати, що нам ще вступати в ЄС. Тож зараз краще почекати, зважити що робити далі" - наголосив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За агресивними заявами у ПАРЄ про освіту в Україні знайшли прихований підтекст

12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи засудила Верховну Раду України за зміни до мовної статті закону про освіту без попередніх консультацій із представниками національних меншин.

Зараз ви читаєте новину «"Нам ще вступати в ЄС" - політолог радить врахувати критику ПАРЄ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі