пʼятниця, 01 квітня 2011 06:45

Наливайченко підтвердив, що СБУ стежила за Гонгадзе паралельно з Пукачем

Наливайченко підтвердив, що СБУ стежила за Гонгадзе паралельно з Пукачем

Голова політради партії "Наша Україна" Валентин Наливайченко, коментуючи справу вбивства Георгія Гонгадзе, підтвердив, що СБУ також стежила за журналістом перед його смертю.

Про це він заявив в ефірі 5 каналу .

"Заяви, які зараз лунають, стали політичними. Особливо навколо справи про вбивство журналіста Гонгадзе та вбивства Чорновола. Знову політики, знову замість фактів говорять емоції. Коли я працював у СБУ в 2007-10 роках президент Ющенко наголошував, що необхідно затримати головного свідка у справі і про вбивство Гонгадзе, і по інших справах. Адже не один політик був убитий. Згадайте і убивство Щербаня, і убивство Медолиза, журналіста Александрова. Нам у 2008-09 роках було зрозуміло, що працювала серйозна банда, яка мала покровителів і в керівництві правоохоронної системи, і керівництві наглядових інтанцій, і на вищому політичному рівні. Ющенко чітко казав у 2008 році: хлопці знайдіть і забезпечте безпеку свідків. У 2009 нам пощастило, і ми знайшли Пукача. Він пішов на повну співпрацю і з нами, і з прокуратурою. Ми створювали слідчі групи, які відтворювали, де злочинець вчинив це зло, де відрізав голову невинноубієного журналіста", - зазначив ек-голова СБУ.

Наливайченко також прокоментував і справу екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка.

"Ця справа була нібито розслідувана і закрита. Єдине, в чому я переконаний, то це те, що слідство має чітко зясувати, який був мотив? Який мотив був у того ж Пукача на убивство? Та ніякого! Йшла злочинна вказівка. Коли я прийшов до СБУ, Євген Марчук мені перший радив: Валентин, зосередь увагу на зовнішньому спостереженні, їхніх гласних і негласних методах роботи. Все це - ланцюг, який був задіяний навколо журналіста, він може вивести на реальних не тільки виконавців, а й тих, хто був якщо не замовником вбивcтва, то, можливо, організатором. Хочу наголосити, незаконна вказівка на здійснення негласного спостереження давалась на найвищому політичному рівні", - наголосив він.

"Слідство зараз треба не штовхати і не політизувати. Якщо воно має докази і порушило кримінальну справу стосовно екс-президента Кучми, то маємо їм допомогти, щоб на етапі досудового cлідства зібрати якомога більше доказів. Далі треба розсекретити матеріали слідства і їх оприлюднити. Зробити доступними для всього суспільства. Третя складова - це відкритий судовий процес. Без жодних утаємничень, без будь-яких обмежень доступу для журналістів. Щоб все те, що основні свідки будуть казати, ставало відомо. Особливо Пукач", - переконаний Наливайченко.

Екс-глава СБУ підтвердив інформацію, що перед убивством журналіста спецслужба за ним стежила.

"Мені було відомо про цю інформацію. Ми також досліджували це і передавали до Генпрокуратури. Безумовно, така операція була. Більш того, вона була розслідувана і матеріали були передані. На жаль, матеріали з цієї операції, я думаю, були знищені, особливо щодо кінцевого етапу операції. І ясно, що це також незаконна дія, яка, сподіваюсь, стане предметом дослідження Генпрокуратури", - зауважив Наливайченко.

Зараз ви читаєте новину «Наливайченко підтвердив, що СБУ стежила за Гонгадзе паралельно з Пукачем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі