понеділок, 21 січня 2019 19:00

Надію Савченко можуть етапувати в іншу область

Надію Савченко можуть етапувати в іншу область
Надія Савченко очікує, що її можуть перевести в іншу область - там відбуватиметься слухання справи по суті. Фото: УНІАН

Народний депутат Надія Савченко чекає, що її переведуть в іншу область - Луганську, Донецьку, Хмельницьку чи Тернопільську. Зараз вона залишається в Києві. Люди несуть їй фініки, курагу, сушені ананаси. Про це Gazeta.ua розказала сестра нардепа Віра Савченко.

"Термін ознайомлення зі справою закінчився. Далі має бути вручення обвинувального акту і будуть вирішувати, який суд розглядатиме справу по суті. Є варіанти - Луганський, Донецький, Хмельницький, Тернопільський. Хочуть сховати Савченко подалі від журналістів, закинути її подалі від Києва до виборів. Залишилась ще одна апеляція щодо тримання під вартою, її перенесли на 5 лютого. Але сподіватись на неї не варто".

Савченко слухає записи, приймає відвідувачів, читає матеріали справи, розповідає сестра.

"У СІЗО передають їжу - це сушені ананаси, курага, фіники, інжир. Дають фарби, олівці, бо Надія пише листівки тим, хто її підтримує. Трапляються проблеми - активістку з Львову у п'ятницю не пустили зі смаколиками. Вона вирішила залишитись до понеділка, щоб передати передачу. Трапляється, передають і через мене. Але Надія просить більше нічого не давати - якщо доведеться їхати в іншу область з собою їжу не повезеш, а роздати - не дадуть.

Надія весь цей час у камері слухає більше 170 години записів, які робили спецслужби протягом 2-х років. Читає 72 томи справи. Шукає неспівпівпадіння. Наприклад, вона говорила, що зустрічалась з Євгеном Марчуком щодо обміну полоненими, а у справі це записали як "зустрічалась з Медведчуком".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Савченко висунуть у президенти цього тижня

З'їзд партії запланували на 26 січня.

"На 26 січня хочемо зробити з'їзд і висунути її у президенти. Відкриття рахунку ще в процесі. Маємо близько 5 тисяч доларів. Гроші дає діаспора та громадяни України. Вчора з Миколаївської області дали 1100 грн. Обіцяють допомогти українські інвестори, підприємці, але вони чекають відкриття рахунку.

Не говорили з сестрою щодо виборів і кандидатів у президенти. Але вона розуміє, що можуть бути проблеми - вчасно не відкриють рахунок або не відкриють взагалі. Тому шукаємо тих, кому зможемо довіритись. Випадати з політичного процесу їй не можна. Будь-який президент не одразу її випустить. До парламентських виборів цього не станеться".

Надія Савченко провела у камері більше 300 днів. Її затримали 22 березня торік. Підозрюють у підготовці замаху на життя президента, членів уряду, народних депутатів і повалення конституційного ладу. Вісім днів вона голодувала — без їжі і води. Вимагала побачень з близькими й адвокатами. Після голодування почались проблеми із зором і слухом.

Зараз ви читаєте новину «Надію Савченко можуть етапувати в іншу область». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі