середа, 19 червня 2019 11:37

Начхали на декомунізацію: Харківська міськрада відновила проспект Жукова
3

Фото: 057.ua

Харківська міська рада проголосувала за повернення проспекту Петра Григоренка імені радянського маршала Георгія Жукова.

За це в середу проголосували 59 депутатів, проти - 13, повідомляє "Інтерфакс-Україна"

Рішення передбачає також, що ім'я Григоренка буде присвоєно новій вулиці від вул. Римарської до вул. Клочківської.

У травні 2016-го голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін підписав розпорядження "Про перейменування низки об'єктів топоніміки м. Харкова" у рамках закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

У документі йшлося про перейменування станції метро Маршала Жукова на Палац спорту, а однойменного проспекту - на проспект Петра Григоренка (радянського генерала, правозахисника, що виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів).

8 травня цьогоріч на сайті Харківської міськради зареєстрували електронні петиції з вимогою повернути проспекту та станції метро ім'я маршала Жукова та прибрати з площі Свободи волонтерський намет "Все для перемоги", встановлений там проукраїнськими активістами у вересні 2014-го.

Того самого дня мер Харкова Геннадій Кернес заявив про підтримку обох петицій і пообіцяв зробити усе від нього залежне, щоб їх реалізувати, якщо вони наберуть необхідну кількість голосів. 9 травня обидві петиції набрали понад 5 тис. голосів, необхідних для розгляду міською владою.

"Якщо рішення підпише мер Кернес, настане час для його персональної відповідальності за порушення закону", - заявив у Twitter голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові повалили пам'ятник Жукову

12 травня харків'яни вийшли на мітинг у центр міста проти знесення намету волонтерів.

Демонтувати намет від волонтерів організації "Інфоцентр Євро Харків" вимагала мерія.

Зараз ви читаєте новину «Начхали на декомунізацію: Харківська міськрада відновила проспект Жукова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі