середа, 25 лютого 2009 17:03

Нацбанк врятує "Нафтогаз" від санкцій "Газпрому"

Нацбанк врятує "Нафтогаз" від санкцій "Газпрому"

Національний банк забезпечить НАК "Нафтогаз України" валютою в обсягах, необхідних для погашення зовнішніх зобов"язань.

Про це заявив в. о. глави НБУ Анатолій Шаповалов на брифінгу в середу.

За його словами, НБУ здійснить прямий продаж валюти НАКу, що дозволить ізолювати вплив закупівель "Нафтогазу України" на ринковий курс гривні.

Як повідомив в. о. глави правління НБУ, потреба НАК "Нафтогаз України" у валюті в лютому складає близько $400 млн.

Нещодавно речник "Нафтогазу" Валентин Землянський в інтерв"ю Радіо "Свобода" заявив про те, що, якщо найближчим часом споживачі "Нафтогазу" не погасять заборгованість перед компанією, вона не зможе вчасно розрахуватися з "Газпромом" за поставлений газ.

На цей час комунальники заборгували "Нафтогазу" понад 4,5 мільярда гривень – і з кожним днем ця сума продовжує зростати.

"До 7 березня ми маємо розрахуватися з "Газпромом". Інакше, ми будемо отримувати штрафні санкції у вигляді 100% передоплати газу, який нам постачається, і штрафні санкції за кожен день прострочки платежу", - заявив Землянський.

"Ми намагаємося вирішити ситуацію, що склалася з власних ресурсів. У нас ще є промислові споживачі, і населення, яке споживає газ. Проте ми заходимо в глухий кут. На жаль, із 900 підприємств комунальної енергетики, які сьогодні працюють в Україні, лише 10% із якими у нас немає ніяких проблем", - наголосив він.


За матеріалами: Інтерфакс, Gazeta.ua.
Зараз ви читаєте новину «Нацбанк врятує "Нафтогаз" від санкцій "Газпрому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі