неділя, 29 вересня 2024 21:19

На президента Польщі подали до суду через образу громадян власної країни

На президента Польщі подали до суду через образу громадян власної країни
На президента Польщі Анджея Дуду подали до суду через образу громадян власної країни. Фото: politico.eu

На президента Польщі Анджея Дуду подали до суду через образу громадян власної країни.

Причиною позову став коментар Дуди щодо фільму режисерки Агнешки Голланд "Зелений кордон", в якому розповідається про біженців, які долають болотисті ліси на білорусько-польському кордоні, щоб потрапити до ЄС, повідомляє Onet.

Минулого року він прокоментував фільм про біженців із Близького Сходу й Африки відомим із часів нацистської окупації гаслом "тільки свині сидять у кінотеатрі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща - Україна: гігантський слалом у історичному контексті

До суду на польського президента подав Центр моніторингу расистської та ксенофобської поведінки.

"Я не здивований, що прикордонники, які переглянули цей фільм, використали відоме нам з часів нацистської окупації гасло "тільки свині сидять у кінотеатрі", коли в наших кінотеатрах показували нацистські пропагандистські фільми", - сказав Дуда в інтерв'ю телеканалу TVP.

Окружний суд у Варшаві призначив перше слухання цієї справи на 24 жовтня 2025 року, він відбудеться після президентських виборів.

На запитання про історичні проблеми у двосторонніх відносинах, польський президент зазначив, що неодноразово говорив про це з президентом України Зеленським. Результатом цих розмов була, спільна участь двох лідерів в екуменічному богослужінні у кафедральному соборі в Луцьку, де вшановували жертв Волинської трагедії.

"У проблемних історичних питаннях між Польщею й Україною має статися прорив. Я не хотів би, аби це відбувалося шляхом безцеремонного шантажу, який, на мою думку, нічого доброго Польщі в публічному просторі не принесе", - додав Дуда.

Зараз ви читаєте новину «На президента Польщі подали до суду через образу громадян власної країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі