четвер, 24 вересня 2020 15:23

На плани Шмигаля перепідпорядкувати "Укргідроенерго" звернули увагу в СБУ

На плани Шмигаля перепідпорядкувати "Укргідроенерго" звернули увагу в СБУ
Розслідування: СБУ зайнялося планами Дениса Шмигаля по "Укргідроенерго"

Служба безпеки України звернула увагу на спробу уряду Дениса Шмигаля перепідпорядкувати безпосередньо Кабміну компанію "Укргідроенерго", а також намір прем'єр-міністра змінити її генерального директора на свою людину.

Про це йдеться в розслідуванні агентства "Українські новини" "Перепідпорядкувати" без шуму і пилу: таємний план Шмигаля по "Укргідроенерго".

За інформацією журналістів, в СБУ вважають, що зміна акціонера "Укргідроенерго" несе ряд економічних та іміджевих ризиків для компанії.

Журналісти наводять дані про те, що Європейський інвестиційний банк і ЄБРР можуть вимагати дострокового погашення кредитів, залучених ще у 2012 році на загальну суму в 380 млн євро.

"На плани прем'єра щодо зміни акціонера компанії вже звернула увагу Служба безпеки України. За інформацією агентства, СБУ направила уряду лист, в якому звернула увагу на те, що зміна акціонера "Укргідроенерго" несе ряд економічних та іміджевих ризиків для компанії. Як стало відомо агентству, СБУ відзначає, що в результаті кредитори компанії, а саме Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) і ЄБРР можуть вимагати дострокового погашення кредитів, залучених ще у 2012 році на загальну суму в 380 млн євро", – повідомили журналісти.

На цей момент кредитори ще відреагували на плани щодо зміни акціонера "Укргідроенерго", але уважно стежать за ситуацією. Оскільки однією з умов надання кредитів було узгодження будь-яких корпоративних реорганізацій з кредитором.

Більш того автори розслідування наводять факт можливого конфлікту інтересів. Отримавши під контроль "Укргідроенерго" Кабмін також буде управляти корпоративними правами "Укрексімбанку" і "Ощадбанку":

"До того ж управління Кабміном "Укргідроенерго", як компанією, що залучає кредити, призведе до конфлікту інтересів, оскільки Кабмін здійснює управління корпоративними правами Укрексімбанку та Ощадбанку - в результаті ці три суб'єкти стануть пов'язаними клієнтами", – пишуть журналісти в статті.

Як раніше писали журналісти видання Dengi.ua, компанія "Укргідроенерго" є ключовим учасником ринку електроенергії для забезпечення постачання електроенергії населенню в ранковий і вечірній час-пік (7.00-10.00 і 18.00-21.00).

"Укргідроенерго" закінчила перше півріччя 2020 року з чистим прибутком 1,3 млрд грн і сплатило до бюджету 1 млрд. грн дивідендів. Інші компанії енергетичного сектора показують негативні результати. Збиток "Укренерго" склав 18 млрд.грн за перше півріччя 2020 року, збиток НАЕК "Енергоатом" – 2,65 млрд. грн, збиток "Центренерго" – 493 млн грн.

У своєму матеріалі журналісти висловили думку про неефективність уряду в управлінні енергетичними стратегічними державними підприємствами на прикладі "Енергоатому".

"Уряд демонструє низьку ефективність і лобізм при управлінні енергетичними стратегічними державними підприємствами. Зокрема, уряд втручався в діяльність компанії "Енергоатом", що призвело до накопичення 20 млрд. грн боргів "Енергоатомом", – зазначили журналісти.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль ініціював рішення про перепідпорядкування ПрАТ "Укргідроенерго" безпосередньо уряду, щоб встановити контроль над підприємством. Про це написав політолог Олексій Голобуцький в блозі на "Цензор.нет".

Зараз ви читаєте новину «На плани Шмигаля перепідпорядкувати "Укргідроенерго" звернули увагу в СБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі