понеділок, 22 жовтня 2007 08:03

На парламентських виборах у Польщі перемогла опозиція

У Польщі поразку своєї партії на дострокових парламентських виборах визнав прем"єр-міністр Польщі Ярослав Качинський, повідомляє BBC.


Консервативна партія братів-близнят, за даними екзит-поллів, поступилася ліберальнішим суперникам.

Річ у тому, що Ярослав Качинський визнав невдачу своєї партії "Право і справедливість" "на широкому фронті". Як показало опитування державного телебачення TVP на виході з виборчих ділянок, партія набрала всього 30,4% голосів.

Інші претенденти, партія "Громадська платформа" на чолі з Дональдом Туском набрала, за тим самим опитуванням, 43%.

Тепер, за словами експертів, якщо ці результати підтвердяться, це означатиме, що Ярослав позбудеться свого крісла прем"єра. Нагадаємо, що головою уряду його обрали у минулому, 2006 році.

Визнаючи поразку, Ярослав Качинський сказав: "Ми потерпіли невдачу на широкому фронті. Я бажаю усіляких успіхів Дональду Туску і вітаю його".

Брат Ярослава Лех Качинський залишиться президентом ще на три роки і в цій якості зможе блокувати багато кроків Туска, якщо той стане прем"єр-міністром.

Втім, Туск пообіцяв, що його партія стимулюватиме ділову активність і налагодить стосунки Польщі з європейськими країнами, які значно постраждали за часів правління братів. Нагадаємо, що на попередніх виборах партія зайняла друге місце.

Ну а для створення необхідної більшості, "Громадській платформі", скоріше за все, доведеться вступити в коаліцію з "Польською селянською партією".

Зараз ви читаєте новину «На парламентських виборах у Польщі перемогла опозиція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі