пʼятниця, 18 лютого 2011 12:44

МВФ уламав Азарова на підвищення пенсійного віку і цін на газ

МВФ уламав Азарова на підвищення пенсійного віку і цін на газ

Меморандум української влади Міжнародному валютному фонду (МВФ), спрямований 10 грудня 2010 року, передбачав прийняття закону про пенсійну реформу до кінця 2010 року і підвищення цін на природний газ на 50% для населення і теплокомуненерго з 15 квітня 2011 року.

Це випливає з тексту меморандуму, підписаного прем'єром, міністром фінансів та главою Нацбанку і оприлюдненого фондом у п'ятницю зі значною затримкою в порівнянні з традиційними датами оприлюднення подібних документів.

Згідно з ним, і прийняття пенсійної реформи, і підвищення тарифів на газ були структурними маяками, від виконання яких залежало отримання наступного траншу кредиту МВФ.

При цьому наголошувалося, що дефіцит "Нафтогазу" за підсумками 2010 року прогнозувався в 15 млрд грн, що істотно краще попередніх років, але дещо гірше початкових планів.

Однак у ході роботи місії Фонду в Києві з 1 по 14 лютого уряду України вдалося переконати МВФ в необхідності більш плавного та поступового підвищення цін на газ, хоча новий його графік не розголошується.

Крім того Фонд за підсумками візиту місії заявив, що очікує вступу в силу закону про пенсійну реформу в березні 2011 року.

Згідно з меморандумом, пенсійна реформа передбачає підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років шляхом його збільшення на 6 місяців щороку, щоб до 2020 року зрівняти його з пенсійним віком для чоловіків.

МВФ наприкінці липня 2010 вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд (близько $ 15,6 млрд). Тоді ж Київ отримав перший транш у розмірі SDR1, 25 млрд. У грудні-2010 МВФ вирішив виділити Україні другий транш кредиту stand by у розмірі SDR1 млрд (близько $ 1,5 млрд).

Відповідно до початкового меморандуму української влади, спрямованого МВФ влітку 2010 року, передбачалося підвищити ціни на газ для населення і теплокомуненерго на 50% з 1 серпня 2010 року і ще на 50% з 1 квітня 2011 року, потім щокварталу збільшувати їх до тих пір, поки вони не досягнуть паритету з цінами імпорту. Документ також припускав почати в 2011 році поетапне підвищення пенсійного віку для жінок (на п'ять років протягом 10 років).

Перший етап підвищення тарифів був здійснений, а в грудні-2010 МВФ вирішив виділити Україні другий транш кредиту stand by у розмірі SDR1 млрд (близько $ 1,5 млрд).

Програма stand by передбачає виділення Україні щокварталу ще вісім траншів, починаючи з середини березня 2011 року, у разі успішного продовження співпраці. Їх обсяг складає по SDR1 млрд кожен за винятком останнього розміром SDR0, 75 млрд.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «МВФ уламав Азарова на підвищення пенсійного віку і цін на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

76

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі