пʼятниця, 22 січня 2021 11:12

Мовне питання: "слуги" влаштували перепалку в прямому ефірі

Мовне питання: "слуги" влаштували перепалку в прямому ефірі
Нардепка заперечила, зазначивши, що згідно з Конституцією держава повинна розвивати українську мову і розширювати сферу її застосування. Фото: "Уніан"

Нардепи від "Слуги народу" Максим Бужанський і Роксолана Підласа посперечалися через мовне питання.

Перепалку політики влаштували в прямому ефірі каналу "Україна 24".

"Я не погоджуюся з думкою, що ми проводимо якусь расову сегрегацію, тому що можна абсолютно спокійно і в дошкільних освітніх закладах, і в молодшій школі викладати мовами національних меншин, зокрема й російською. Усі зобов'язання щодо викладання українською мовою починаються з середньої школи, тобто з 5-9 класів. Діти, які хочуть навчатися в Україні, повинні мати можливість скласти іспит на знання української мови, а потім навчатися українською мовою", - заявила Підласа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо вас відмовляються обслуговувати українською

"А Венеційська комісія і наша Конституція вважають, що ми зобов'язані надати національним меншинам право і можливість отримувати освіту рідною мовою. Без обмеження прав носіїв інших мов", - відповів Бужанський.

Нардепка заперечила, зазначивши, що згідно з Конституцією держава має розвивати українську мову і розширювати сферу її застосування. На її думку, 1-й контакт українською мовою в навчальних закладах або у сфері обслуговування навряд чи обмежує чиїсь права.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сфера обслуговування переходить на українську. Що це означає

Дипломат та шоумен Дмитро Чекалкин вважає спроби низки депутатів від "Слуги народу" скасувати штрафи за недотримання мовного закону діями п'ятої колони Кремля. Питання мови використовується тими, хто прагне розколу суспільства.

Зараз ви читаєте новину «Мовне питання: "слуги" влаштували перепалку в прямому ефірі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі