пʼятниця, 08 серпня 2008 14:32

Мороз: "Те, що було в Україні за Кучми, те ж і зараз..."

Досудове слідство у справі про прослуховування Віктора Ющенка, Юлії Тимошенко, інших опозиційних політиків у період останньої президентської виборчої кампанії закінчено, і найближчим часом йому буде дано законний хід.

Про це сказав у бесіді з "Сегодня" заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін.

Він зазначив, що кримінальні справи, порушені за фактами незаконного прослуховування, розслідуються не так швидко, як би хотілося, але скрупульозно, ефективно і якісно.

"До них можна віднести нашумілу справу про прослушку Віктора Ющенко, Юлії Тимошенко, інших опозиційних політиків у період минулої виборної кампанії кількома високопоставленими чиновниками МВС України", - сказав Кузьмін.

"Досудове слідство закінчено, цим особам пред"явлено обвинувачення, найближчим часом справі буде дано законний хід", - додав він.

Труднощі розкриття подібного роду справ, на думку Кузьміна, пов"язані не лише зі спробами заплутати слідство, а й із певними процесуальними формальностями.

До "Сегодня" надійшов лист за підписом одного з обвинувачуваних у справі про незаконну прослушку Ющенка, Тимошенко, автор якого стверджує, що "об"єктивних, беззаперечних і несуперечливих доказів його провини в кримінальній справі немає".

Газета поцікавилася в заступника генпрокурора: самі офіцери ініціювали перехоплення чи виконували вказівки згори, і ким саме вони віддавалися, - але Кузьмін відповів, що "це вже лежить за межами таємниці слідства... говорити про такі речі поки ні я, ні хтось інший не можемо".

У той же час, видання згадує, як у січні 2007 року в Інтернеті з"явилися роздруківки, а потім і аудіозаписи телефонної розмови екс-спікера Верховної Ради Олександра Мороза з британським дипломатом, що викликало скандал. Мороз тоді висунув версію про причетність до цього СБУ. Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом порушення таємниці телефонних розмов.

Один із керівників Служби безпеки, який попросив не називати його прізвище в пресі, запевнив, що СБУ не могла слухати Мороза: "Для цього знадобилося б надто багато людей, узгоджень, і на настільки відверто-авантюрну акцію ніхто б зі спецслужби не зважився, це блеф".

Але сам Мороз як і раніше вважає, що саме СБУ незаконно записувала його розмову з дипломатом: "Я на 100% упевнений, що це її рук справа", - сказав він в інтерв"ю "Сегодня".

"Маю у своєму розпорядженні незаперечні докази, які підтверджують, що так воно і було. Є прізвища людей, які мали відношення до цієї історії, серед них і жінки з оперативно-технічної служби...", - додав Мороз.

"Те, що було в Україні за Кучми, те ж і зараз, за Ющенка. Як слухали недогідних владі, так і продовжують слухати, нічого не змінилося. Це неймовірно далеко від демократії і цінностей, що проголошуються з високих трибун. А спецслужбу використовують як інструмент політичного впливу", - вважає він, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Мороз: "Те, що було в Україні за Кучми, те ж і зараз..."». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі