середа, 14 серпня 2024 20:48

Мовчання - зброя. Чому Захід тільки зараз реагує на Курськ

Мовчання - зброя. Чому Захід тільки зараз реагує на Курськ
Фото: eastnews.ua

Нашим союзникам знадобився тиждень і конкретні відомості від "розвідників" для формулювання офіційних позицій. Від подальших дій Заходу багато в чому залежить розвиток подій у Курській та сусідніх областях країни-агресорки. Якими вони можуть бути, досліджувала Gazeta.ua.

Гінці-"розвідники"

Напередодні Gazeta.ua припускала, що після візиту двох американських сенаторів до Києва Білий дім виступить з більш конкретною позицією по Курській операції ВСУ. Не встигли Ліндсі Грем та Річард Блюменталь повернутися на батьківщину, як президент Володимир Зеленський та головком Олександр Сирський вперше офіційно підтвердили - це є спецоперація ВСУ.

Тоді президент США вперше висловився на цю тему: Курськ "створює дилему для Путіна". І додав важливу деталь: хоча Київ не попереджав Вашингтон про спецоперацію на території РФ, особисто Байдена інформують про дії України кожні чотири-п'ять годин протягом останніх 6-8 днів.

Висловився й офіційний Брюссель. Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель за підсумками зустрічі з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою заявив про повну підтримку Курської спецоперації з боку ЄС. "Путіну не вдалося зламати спротив України його невиправданому вторгненню і нині його підштовхують відступити на територію Росії", - написав він у соцмережі Х.

Подальші кроки

Загалом позиція Заходу вимальовується чітко: партнери підтримують Україну. Крім слів є й справи: надійшов транш у 4,2 мільярди євро від Євросоюзу. А до Києва знову прибув американський гість - помічник держсекретаря США у справах Європи та Євразії Джеймс О'Браєн. В українській столиці він зустрівся з головою Офісу президента Андрієм Єрмаком, міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою та представниками громадянського суспільства.

Під час перемовин обговорювали ситуацію на полі бою, а також - статус домовленостей в оборонній сфері та санкції. На останньому акцентував Андрій Єрмак. Щодо статусу оборонних домовленостей, може бути натяк на дозвіл США бити американською зброєю по території Росії. Від цього багато в чому залежить глибина і тривалість наступу ВСУ. Цікаво, що під час зустрічі з представниками громадянського суспільства О'Браєн пообіцяв подальшу підтримку незалежних антикорупційних інститутів. Тим часом Андрій Єрмак повідомив про перший раунд переговорів про поглиблене партнерство з Великою Британією. Передбачається, що сторони підпишуть комплексну угоду про довгострокове співробітництво терміном на 100 років, а також угоду у сфері безпеки.

Нафта, санкції та мир

Інтригує, чому Джеймс О'Браєн прибув до Києва відразу за сенаторами. Частково відповідь криється у тому, чим він займався протягом останніх місяців. Помічник держсекретаря у липні вів дискусії з правлячою у Грузії партією "Грузинська мрія", переконуючи її "змінити курс" заради збереження підтримки США. Насамперед, йшлося про закон щодо іноагентів. Крім того, О'Браєн опікувався Вірменією, котра, за його словами, хоче порвати з Росією, але залежить від неї енергетично. Він пропонував диверсифікувати джерела енергоносіїв для країни. Тому логічно припустити, що і в Україні він обговорював енергетику. Особливо якщо зважити на категоричну відмову Києва продовжувати контракт із російським "Газпромом" на транзит блакитного палива до ЄС та претензії Угорщини і Словаччини до української сторони через заборону транзиту нафти від російського "Лукойлу".

Вірогідно, саме "Лукойл" та невдоволення двох держав ЄС мав на увазі Андрій Єрмак, коли говорив американському гостю про важливість санкцій.

З іншого боку, Джеймс О'Браєн також просував мирну угоду між Азербайджаном та Вірменією. Причому пропонував варіанти транзитних маршрутів через обидві країни до сусіднього регіону, щоб мотивувати їх до швидкого досягнення порозуміння. Якщо зважити на загальну схожість економічно-енергетичної проблематики, висока вірогідність того, що помічник держсекретаря США прибув до Києва обговорювати саме мир . Особливо на тлі готовності сторін арабо-ізраїльського конфлікту до переговорів. На користь цієї версії - тематика спілкування американського гостя із Дмитром Кулебою: зброя, системи ППО, дозвіл бити по РФ та "подальші кроки, які наблизять Україну до членства у НАТО".

Штиль Глобального Півдня

Усе це відбувається на тлі майже повного штилю Глобального Півдня. На початку тижня тільки Китай заявив, що уважно стежить за ситуацією у Курській області (аналогічну позицію висловили тоді й США) і закликав сторони не поширювати зони конфлікту, не допускати ескалацій і провокацій.

Усього за кілька днів, 13 серпня, Андрій Єрмак повідомив про дату і місце наступного Глобального саміту миру. На відміну від першого, це буде тематична конференція, присвячена пункту Формули миру "Енергетична безпека". Вона пройде в онлайн-форматі у серпні цього року на базі напрацювань робочої групи з представники близько 40 країн-партнерів та міжнародних організацій. Засідання робочої групи вже відбулося, - наголосив голова Офісу президента. У публікації Єрмака є дуже важлива деталь: мирний процес триватиме на рівні робочих груп і тематичних конференцій по окремим блокам Формули миру.

Тому візит Джеймса О'Браєна більш ніж доречний. Тим паче, російська сторона 14 серпня офіційно, на рівні МЗС, заявила: "Київ поставив тему мирних переговорів на довгострокову паузу атаками на Курську область".

Як-то кажуть, Глобальному Півдню додати нічого. Можливо тому, що насправді спецоперація ВСУ у Курській області спрямована не стільки проти РФ, скільки проти Путіна.

Шахова дошка

Апатія, котру проявив Путін у темі захисту власного населення і території країни від нього не очікував ніхто, звернув увагу Gazeta.ua кандидат політичних наук Олексій Буряченко. "Це чудовий стимул для партнерів, які бачать слабкість путінського режиму, дати дозвіл Україні використовувати далекобійне озброєння, яке у нас уже є… Сподіваюся, долучиться й Німеччина передачею нам Taurus. Після такої сміливої, агресивної позиції нашого військово-політичного керівництва, переконаний, наші західні партнери переглянуть політику допомоги Україні у бік її збільшення. Адже Україні вдалося те, чого не змогли ні США, ні ЄС, - перевернути геополітичну шахову дошку", - каже експерт.

За його словами, такі заяви вже лунають, наприклад, від Джона Кірбі, від міністра оборони Німеччини (про збільшення поставок Україні танків Leopard). Водночас це лише частина пазлу, будуть інші дії, переконаний експерт, бо якщо наші дипломати і військові "дотиснуть" західних партнерів по далекобійній зброї, Україна зможе сформувати "санітарну зону" і відвести з прикордоння наші сили і резерви, посилитися там, де нас не чекають. "Розігрується багатоходівка і приниження Путіна буде впливати, у тому числі, й на позицію Китаю. Сприйняття Росії вже кардинально змінене", - вважає Олексій Буряченко.

Зараз ви читаєте новину «Мовчання - зброя. Чому Захід тільки зараз реагує на Курськ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі