вівторок, 22 червня 2021 13:32

Міжнародний експерт вказав "слузі народу" на кумівство

Міжнародний експерт вказав "слузі народу" на кумівство
Після програшу фаворита від влади конкурс на САП почали зривати, повідомив "Автомайдан".

Міжнародний експерт, колишній очільник GRECO - органу Ради Європи з антикорупційного моніторингу - Драго Кос вказав на кумівство народному депутату від "Слуги народу" Андрію Костіну, який вилетів з конкурсу на керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Відео опублікувала група "Автомайдан" у Facebook.

Костін є головою Комітету з питань правової політики.

На співбесіді міжнародний експерт каже "слузі народу": "Ваша дружина добровільно допомагає одному з ваших колег у Верховній Раді. А дружина цього колеги на добровільних засадах допомагає вам. А ваша донька є помічником іншого депутата, а син цього депутата є вашим помічником на повну ставку. Ви знаєте, це називається кумівство. Що ви думаєте про це?"

"Я не думаю, що це кумівство. Я думаю, що це про людей, які хочуть бути дотичними до тих змін, які відбуваються в країні", - відповів нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доки Зеленський обіцяє рівні можливості, його оточення ганяє на номерах без штрафів

На підтримку "слузі" приходили вітчизняні члени комісії за квотою ОПЗЖ, повідомляє "Автомайдан".

"Я, наприклад, повірив кандидату. Видно, що це кандидат досвічений, фаховий. Що це масштабне мислення", - каже колишній прокурор Андрій Гуджал.

"Кумівство, воно у нас не закріплено в законодавстві прямо", - говорить секретарка комісії Олена Бусол, делегована Верховною Радою за квотою групи "За майбутнє".

Зрештою Костіна зняли з конкурсу, рішення про відповідність кандидата не набрало голосів.

"Після програшу фаворита від влади конкурс до САП почали зривати неявками та судовими позовами. Зокрема, члени комісії від Верховної Ради кілька разів ігнорували засідання", - повідомляє "Автомайдан".

Також нагадують, що терміновий законопроєкт президента Володимира Зеленського про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва, очолюваного підозрюваним у створенні злочинної організації Павлом Вовком, вже два місяці лежить без руху в комітеті, який очолює Костін.

"Четвертий тиждень тривають співбесіди на керівника САП. З 37 кандидатів лише один пройшов до наступного етапу", - пишуть у Facebook.

У передвиборчій кампанії Володимир Зеленський обіцяв, що "кумівства не буде". Натомість за рік президентства завів у владу понад 30 друзів, "кварталівців" та їхніх родичів.

Заступник керівника Офіса президента Олег Татаров, якого підозрюють у хабарництві, має зв'язки з членами комісії з обрання керівника САП, повідомляли журналісти.

Конкурс розпочався 25 січня. Торік у серпні Назар Холодницький звільнився з посади голови САП. Працював понад чотири роки. Обов'язки керівника виконує Максим Грищук.

Кандидатів на керівні посади до САП добирають через перевіряння на поліграфі й практичні завдання.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародний експерт вказав "слузі народу" на кумівство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі