четвер, 21 березня 2019 14:00

Між МВС і СБУ - перестрілка. Для держави це - позитив - Євген Карась

Силові структури так воюють між собою, що активісту з вулиці буде важко щось вдіяти на виборах. Всіх фальсифікаторів рознесуть і без нас, каже в інтерв'ю Gazeta.ua лідер громадської організації С14 Євген Карась.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що правоохоронці "зафіксували співпрацю Служби безпеки України з ультраправими радикалами з С14". Чим, на вашу думку, викликана ця заява?

- Позиватимуся до Арсена Авакова. Спочатку я думав, що це аналітичні служби щось не те підсунули йому. Але виявилося, він знає, що це неправда. Заява викликана наближенням виборів. Якщо до влади не прийде якийсь "сепар", ми цей суд виграємо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сокира орди", люстратори, С14 - хто контролюватиме НАБУ

Першим мене звинуватив у цьому Анатолій Шарій (проросійський блогер. - Gazeta.ua). Я йому кажу: давай закладемося на десять тисяч баксів, що це не так. Потім Шарій, Вілкул і Кива внесли заставу за поліцейського, який кричав "лягай, Бандера" (під час затримання поліцією активістів біля Подільського РУВС 9 лютого . - Gazeta.ua) - щось близько ста десяти тисяч гривень. І я їм запропонував скинутися по тисячі доларів на поліграф. Щоб я відповів на питання, чи давали мені гроші СБУ, чи виконував їхні завдання. Але поки що ніхто не погодився.

В очах людей, якщо ми пов'язані з СБУ, - значить, не народна сила, не активісти. От ходиш, збираєш по вулиці сміття - ти прикольний хлоп. А хтось каже, що це державна програма Гройсмана - "А, ну все ясно". Це не надто образливо - бути фейковим сбушником. Та це значить, що тебе прикривають і багато дозволяють. І ти не самостійний. Люди думають: "Ага, було б у мене СБУ, я б теж ходив на протести і ловив "сепарів".

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Лідер С14 Євген Карась: Не може бути 300 років катастрофи в країні, а потім щоб за п'ять літ змінилося все.
Лідер С14 Євген Карась: Не може бути 300 років катастрофи в країні, а потім щоб за п'ять літ змінилося все.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зіткнення в Києві: слідчі вияснили, хто кричав "Лягай, Бандеро"

Ви говорили про переслідування ваших активістів.

- Так, фактично, з лютого люди Авакова оголосили нам війну. За лічені дні після подій в Подільському РУВС оголосили в розшук чотирьох хлопців. Недавно ми дізналися, що оголосили в розшук навіть Маркіяна Вербового - активіста, який малював трафарети "Хто замовив Катю Гандзюк". Тоді він малював під дощем трафарет, приїхали мужики в шкірянках і тупо почали його лупити. Була сутичка, оперуповноважений зазнав ножових поранень. І Вербового за півроку після подій, вже перед початком розгляду справи по суті оголосили в розшук. Це теж елемент тиску.

У Житомирі нашого активіста побили. Вибили йому зуб. А координатора затримали. Одразу наступного ранку після того, як на стіні в офісі ватної партії з'явився напис: "Регіонали, геть з міста". А мені почали казати, що й мене оголосили в розшук за конфлікт на суді піврічної давності по сепаратисту Муравицькому (житомирський журналіст, з 2014 року писав публікації на замовлення пропагандистських російських інформагентств. - Gazeta.ua). Також слідчі ходять у вузи до наших активістів-студентів, залякують деканів.

Будуть ще щось нам ліпити. Але воно розвалиться, бо фабрикується на очах. Ставлять мету, щоб ми боялися, завалювали роботою адвокатів. Також публікують місця проживання наших хлопців. А далі можуть бути провокації.

Весь час чиниться такий тиск. Ми ж заявили, що боротимемось із фальсифікаціями. Можливо, бояться, що будемо ловити Юліних чи Зеленського - дивлячись, на чиєму боці виступає поліція. Це чиста політика, і з законом не має нічого спільного.

Коли нас пакували у Подільському РУВС, представник карного розшуку каже: "Ну ви ж розумієте, чому це відбувається". А тоді питає, чи ми закриваємо розливайки. І чи можемо в нього біля дому закрити, бо там дільничний - корумпований. Тобто, з одного боку нас затримують як злочинців, а з другого - просять про допомогу.

У випадку із акцією "Хто замовив Катю Гандзюк" все було сплановано. Поліція діалогу і всі інші знали це. Бо ще зранку по всіх радіоефірах поліції в них пройшло повідомлення "Сегодня будем паковать пернатых гандзюков". Запакували, ніби для "встановлення особистості". Хоча вони нас всіх знають в обличчя давно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хтось з них сказав, що треба її вбити, інші – погодилися: батько Катерини Гандзюк зробив гучну заяву

Чи є протистояння між МВС і СБУ?

- Дай боже, щоб це протистояння не набуло таких форм, як у Національного антикорупційного бюро і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Хоча, на рівні політичних вертикалей, у них явна перестрілка. І для держави це певною мірою позитив. З'явилась якась рівновага. Вони не дозволяють один одному щось кришувати, вкидають компромати. Це чудово. Так само, як конкуренція різних кланів влади сприяє її очищенню. Пішла смертельна битва. Не буде ніякої єдності у силовиків. Для демократії це позитивний процес.

Автор: Фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Лідер С14 Євген Карась: З лютого люди Авакова оголосили нам війну. Подали в розшук чотирьох хлопців.
Лідер С14 Євген Карась: З лютого люди Авакова оголосили нам війну. Подали в розшук чотирьох хлопців.

Чи планує С14 на виборах якусь діяльність?

- Збиралися ловити фальсифікаторів. Та зараз СБУ і МВС так воюють, що активісти з вулиці не треба. Всіх фальсифікаторів рознесуть і без нас. Але якщо з'являться аспекти, які випадуть за поле державної діяльності, будемо там.

Які результати виборів для країни будуть неприйнятними?

- Зараз, зокрема, й оточення Авакова почало говорити проти Пороха. Але для мене вороги ті, хто за Росію. Це - маркер. Гриценко, Зеленський, Порошенко, Тимошенко, Садовий - це проукраїнський блок політиків.

Тимошенко звинувачують у зв'язках із РФ.

- Я взагалі буду голосувати за Кошулинського. А в другому турі лише спостерігати, мабуть.

Але команда Тимошенко мене лякає. Зараз є інформація по Валерію Дубілю (народний депутат від ВО "Батьківщина". Організував мережу агітаторів за участю російських політтехнологів і в трьох областях планував підкупити виборців для перемоги Тимошенко, каже генпрокурор Юрій Луценко. - Gazeta.ua). Ця людина неприкрито ходила з Новинським. Зеленський з нуля робить команду, але в нього немає тричі судимих рецидивістів. А в Тимошенко є.

Друга історія - Кожем'якін (екс-нардеп від "Батьківщини" Андрій Кожем'якін - Gazeta.ua.) із комітету з правоохоронної діяльності. Він навчався і працював у спецслужбах СРСР. Деякі депутати прямо махають рукою "це агент ФСБ". Лякає також і те, що його батько був керівником КГБ на Західній Україні.

З другого боку, в Юлі є характер. Робитиме тільки свою гру. Тому важко судити, чи вона проросійська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аваков: політичний цикл завершується, буде новий президент

Чи варто очікувати серйозних суспільних хвилювань на цих виборах?

- Росія вливає шалені гроші, аби дестабілізувати країну. Крім того, існує військова загроза. Вона може реалізуватися, або ні. Але готується повномасштабна війна. Бо перший раунд, останні п'ять років, вони програли. Із Кримом і захопленою частиною Донбасу - свої наміри не реалізували. Навіть не дійшли до Дніпра. Враховуючи ще нашу готовність станом на 2014 рік, для Росії це дуже слабенько. Тому в наступному раунді намагатимуся нанести максимум шкоди і докладатимуть більше зусиль.

Через внутрішні політичні чвари може початися певна дестабілізація, понабігає тітушня. Але це не буде новий Майдан. Його може спровокувати лише перемога проросійського кандидата. А це вже неможливо.

Чому новий Майдан неможливий?

- Бо це буде хаос. Усі розуміють: якщо є такі передвиборчі баталії, значить вже немає узурпації влади. Всі б'ються проти всіх, вивалюють компромати. У Зеленського немає СБУ й МВС, але є крупний медіахолдинг. Телеканал 1+1 може бути як департамент генпрокуратури по силі впливу. Всі мають конкурентне поле, де можуть використовувати свої методи. Це не унормована законом боротьба, але вона є.

Тобто, все-таки, позитивні зрушення відбулися після Революції гідності?

- Звичайно. Не може бути 300 років катастрофи, а потім щоб за п'ять літ змінилося все. Хоча змін мало бути більше. По суті, відбулося десь п'ять відсотків потрібних змін. А могло бути вісім. Дещо ми втратили, щось не зроблено, щось зроблено по-ідіотськи. Тому державну систему лихоманить. Але, наприклад, таких явних поборів ментовських, як за часів Януковича, немає.

Реформи спрацювали, чи бояться?

- Бояться.

Реформа поліції провалена?

- Патрульну поліцію зробили, а, наприклад, реформу кіберполіції провалили. Якось реформували УБОП, зараз це відділ стратегічних розслідувань. Хоча, пам'ятаєте День незалежності 2017 року? Тоді на Грушевського в легендарного снайпера з родиною кинули гранату (агенти російських спецслужб скоїли напад на дружину й тещу Героя України, командира роти снайперів 79-ї аеромобільної бригади Валерія Чибінєєва. - Gazeta.ua). Прибігли всі - Турчинов, Аваков, Князєв (голова Національної поліції України. - Gazeta.ua). Затримали "сепарів", які обстріляли посольство Польщі і вчинити ще низку терактів (ідеться про справу "банди Торпеди". Затримані Дмитро Чорнодубравський і Сергій Бахчеван. Їх підозрюють у 27 злочинах. Зокрема в оскверненні синагоги в Чернівцях і могильного комплексу цадика Нахмана в Умані в грудні 2016 року, вибуху гранати на території посольства США в Києві і консульства Польщі в Луцьку влітку 2017-го, спробі підірвати пам'ятник угорцям на Верецькому перевалі у жовтні того ж року. - Gazeta.ua). Частина банди зараз на волі. Суд випустив одного під домашній арешт, а він втік. Тепер ті, що сидять, звертають все на нього. І справа розвалюється. Це просто нас на тих судах не було. Тобто, загалом, ситуація з правоохоронними органами в нас не дуже.

Автор: Фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Євген Карась: Для мене вороги ті, хто за Росію. Це - маркер. Гриценко, Зеленський, Порошенко, Тимошенко, Садовий - це проукраїнський блок політиків.
Євген Карась: Для мене вороги ті, хто за Росію. Це - маркер. Гриценко, Зеленський, Порошенко, Тимошенко, Садовий - це проукраїнський блок політиків.

На акції "Бандера, вставай" ви висунули низку вимог до МВС. Серед яких обов'язкове носіння спецпризначенцями ідентифікаційних номерів на шоломах і жетонах, завершення люстрації, повна переатестація всіх спецпідрозділів, позбавлення впливу політиків на поліцію і зміна очільника МВС. Як їх втілити в життя?

- Просто. На марші жінок 8 березня "Беркут" уже був без масок. Навіть мали жетони. Цей дискурс вже підняли. Коли є стратегія і цим послідовно займаєшся, то результат буде за півроку-рік. До парламентських виборів сім місяців. Зараз політики вразливі до критики. Можливо, вдасться домогтися, щоб ці маски заборонять взагалі. Раніше після тиску патрульна поліція і спецназ у цілому перестали їх носити.

Автор: Олег Богачук, censor.net.ua
   18 лютого біля будівлі Міністерства внутрішніх справ відбулася акція під назвою "Бандеро, вставай!". Її учасники вимагали провести переатестацію поліцейських за участю психологів, заборонити їм закривати обличчя і покарати всіх силовиків, які порушували право на свободу мирних зібрань.
18 лютого біля будівлі Міністерства внутрішніх справ відбулася акція під назвою "Бандеро, вставай!". Її учасники вимагали провести переатестацію поліцейських за участю психологів, заборонити їм закривати обличчя і покарати всіх силовиків, які порушували право на свободу мирних зібрань.

Ви вимагаєте зробити голову Національної поліції повністю незалежним.

- Це було у вимогах реформи. І європейські політики нам про це весь час нагадують. Міністр МВС - політична посада. Може через голову Князєва призначати людей. Як тільки він відмовиться підкорятися, міністр може призначити навколо всіх своїх. У таких умовах глава Нацполіції не зможе працювати.

Активісти С14 часто застосовують силу. Які були наслідки таких ваших дій?

- Показова справа із найманцем, який два роки тому намагався побити голову Українського інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича. Йому заплатили три тисячі доларів. Ми знайшли його через півроку. Набили мордяку. Але він не писав заяву в поліцію. Тому, по закону, немає порушення. Більше того, він нам вдячний. Бо коли опублікували його фото, то вся Україна почала озиратися і шукати. І він взагалі боявся, що люди його приб'ють. Після цього він зняв відео з вибаченням.

Зазвичай, коли в нас потасовки із "сепарами", то немає порушення закону. На нас є лише одна заява - житомирського квазіжурналіста. Він заявив, що його побили, хоча, насправді, він був ініціатором бійки. І була заява Бойка (екс-"регіонал", нардеп Юрій Бойко - Gazeta.ua. ), що ми, нібито, билися із його охороною. Хоча ми просто стояли. Охорона підійшла і почала нас виштовхувати, бо ми ж радикали. Ми зняли це на відео. Але всюди говорять - от напад на Бойка. Ні, це був напад його охорони на нас. На відео це можна побачити посекундно.

У ситуації з водієм маршрутки, який висадив матір загиблого бійця - він не правий, але чи дає це право його бити? Чому не діяти через поліцію?

- Якщо написати заяву - поліція не завжди спрацює.

В Житомирській області побили ветерана АТО, який носить апарат Ілізарова. Він воював у Пісках. Атошники хотіли їхати і все розносити до бісової матері. Я звернувся до помічника Авакова, що така історія і треба по закону все вирішити. Ми поїхали туди, написав заяву про факт побиття. Потім заяву написав цей хлопець. Буквально через три години дзвонять ці бандити, кажуть: "Ой, а це що, будуть нам якось мститися?" Тобто прямий злив інформації місцевої поліції до злочинців. Вже скоро рік - нуль результату.

Зрозуміло, в багатьох історіях люди просто не будуть чекати, бо законодавство не спрацює. А винуватці не писатимуть заяв, бо вони винні і це соромно. Часто це чоловіча розбірка, в якій закон не порушено.

Яка у вас ідеологія у С14? Як би ви самі себе охарактеризували?

- Ідеологія націоналістична. Якщо дивитися на питання ідентичності - важлива мова, хто ми є. Зовнішня політика - вступ до НАТО. Зрозуміло, що без них ми не втримаємося проти РФ. А вимоги, як у більшості притомних людей - чесні політики, ефективна державна система, щоб була знищена корупція.

Ми змушуємо систему працювати, намагаємося просувати важливі законопроекти. Наразі ми протягнули з боями закон про амністію для бійців АТО. Вносили правки в закони щодо правоохоронної і пенітенціарної системи. Антон Геращенко досі згадує як ми "прикувалися до нього наручниками" у комітеті. В нас вже є в цьому успішний досвід. Приходимо на комітети і не дозволяємо саботувати рішення. Також проводимо курси, як рядовому громадянину можна захистити свої права, як працювати з чиновниками.

Лише в Києві є півдесятка ОСББ, які нам дуже вдячні. Бо не дали корупціонерам захопити їхні зібрання. На Троєщині допомагали ще в 2013 році скидати корумповану верхівку. А тепер голова ОСББ приходить до нас в гості, каже, як в них все чудово.

Є люди, які з нашої групи пішли на держслужбу, є люди в міністерствах, є депутати місцевих рад. Це вже зовсім інші люди і працюють вони інакше. Виділяються, з ними вже не домовишся. Всі думають, що таких потрібно багато, щоб щось змінити. Але якщо навіть їх буде п'ять-шість відсотків, - це змінить правила гри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Слава Україні, смерть московській федерації: у Києві молодь пройшла смолоскипним маршем

С14 дехто називає нацистською організацією.

- Знаєте, у нас є доброволець-військовий із Азербайджану. Є єврей. Дуже класний пропагандист, до речі. Журналіст-кінорежисер. Це допомагає від різних інсинуацій.

Що стосується міграційної політики, то ми проти, щоб у нас тут були китайці чи ще хтось. Тут ми дотримуємося консервативних поглядів. Але і не збираємося міряти нікому черепи чи займатися расовими чистками.

Хоча на прикладі Тернополя, де багато африканських студентів, які не повертаються додому, бачимо, як росте рівень злочинності. Та й на прикладі Європи теж.

У нас радикальні погляди, але в лавах організації є християни, атеїсти, язичники. Правда, крішнаїтів немає. Є вегетаріанці.

Ви виступили проти маршу рівності сексменшин.

- Так, ми проти того, що вони називають зміною гетеронормативного дискурсу в школах. Вбачають у цьому всі проблеми своєї спільноти. Вважають, що в школах не можна розповідати дітям, що вони виростуть, одружаться і в них будуть свої діти. Добиваються, щоб не можна було казати, що є звичайна сім'я, бо це нав'язування патріархальної дійсності.

За рахунок чого можемо перемогти у війні з Росією?

- Просто робити те, що маємо. І в Росії, і в нас відбуваються серйозні історичні процеси. Маємо розуміти, що РФ - не дитячий садок. Москва - серйозний фінансово-промисловий центр, є сильна школа спецслужб. По Солсбері ми це побачили. Показали світу: "Нехай ми божевільні і в нас тут бомжатня, але ми реально небезпечні". Немає простих рішень, бо наш ворог непростий. У них сильна дипломатична школа, ведуть роботу навіть в Африці та Антарктиді.

Мусимо підвищувати рівень життя в Україні. Інакше, не зможемо показати, за яку цивілізацію ми боремося. Показувати, що націоналістична ідея - не лише "мова і Україна". А й реальні зміни. Коли йду по Києву, весь час відчуваю такі флешбеки - тут билися із "сепарами", тут відстояли когось. Маємо чітко заявляти: так буде з чиновниками, так з парками, так із генпланом. Маємо показати, що таке Україна. Для Донецька ми вже в космосі, а вони ще у печерній добі.

Зараз ви читаєте новину «Між МВС і СБУ - перестрілка. Для держави це - позитив - Євген Карась». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі