вівторок, 22 березня 2022 07:10

Миротворці ООН: як контингент змінить війну в Україні

Миротворці ООН: як контингент змінить війну в Україні
Польща може ініціювати введення миротворчого контингенту в Україну на засіданні НАТО 24 березня задля торгів під час переговорів з Росією, припускає експерт-міжнародник Олександр Краєв. Фото: facebook/ Oleksandr Kraiev

Миротворчий контингент ООН у нинішній ситуації не допоможе Україні. Натомість з його введенням ризикуємо тим, що окуповані російськими військами території, можуть залишитися під контролем РФ. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Олександр Краєв, експерт із зовнішньої політики аналітичного центру "Українська призма".

"Миротворці не допоможуть вирішити конфлікт. Вони не будуть воювати за Україну. Цей контингент допоможе зупинити війну. У нашому випадку невідомо чи це добре. Зупинити – це означає залишити окуповані території в руках супротивника. Чи є це для нас пріоритетом велике питання", - розповідає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Почалася Третя світова війна, просто Захід цього ще не розуміє"

Миротворці могли допомогти Україні у 2014 році, а зараз інша ситуація, пояснює Краєв.

"Це гарна ідея, якщо конфлікт повністю складається не нашу користь і його треба хоч якось зупинити. У 2014 році миротворці були б дієвими. Зараз я вважаю, що миротворці не той варіант який нам на цьому етапі потрібен", - пояснює аналітик.

У країнах, куди прибували миротворчі сили, були різні ситуації, вирішувалося майже завжди за одним сценарієм, говорить Олександр Краєв.

"Де були миротворці, там зупинялися військові дії і одні території залишалися в одному статусі, інші в іншому. Класичний приклад з міжнародної історії – це Конго. Чому у нас два Конго? Чому саме по такій лінії? Тому що по цій лінії свого часу стали миротворці. Те саме стосується Східного Тімору.
Ще багато залежить від того, який мандат матиме місія миротворців. Фактично їхній мандат бути присутніми і мати зброю лише для самозахисту, якщо нападають на них. Але це не зброя для захисту місцевих, і не зброя, якою можуть допомогти одній зі сторін. Класичний приклад Сребрениця (місто на сході Боснії і Герцеговини. У липні 1995 року армія боснійських сербів захопила Сребреницю і розстріляла там майже 8 тис. боснійських мусульман. Тоді місто перебувало у зоні безпеки ООН, за яку відповідали нідерландські миротворці. Вони видали близько 300 чоловіків та юнаків з мусульманських родин, які укривалися на їх території під охороною. – Gazeta.ua). Миротворці, які були присутні довкола цього міста, мали зброю. Була навіть легка артилерія і легка броньована техніка. Але вони нічого не могли зробити. Не мали мандату реагувати", - каже Краєв.

Польща може ініціювати введення контингенту на засіданні НАТО 24 березня задля торгів під час переговорів з Росією, припускає експерт.

"Польща виступає з цією ідеєю, бо це може бути один з підходів розширення допомоги Україні або створення додаткових форматів, як надати більшу підтримку. Часто розмови на теми, неможливі для реалізації, запускають, щоб підняти щось нове. Наприклад, "добре, ми не можемо зробити цей максимум. А які інші варіанти зі схожою ефективністю можемо втілити?". Я б це сприймав так. Поляки закидають тему в інформаційний простір. Чекають реакцію росіян. І далі за цією реакцією починають торгуватися: "Добре ми не будемо вводити миротворців, якщо і далі пропозиції. На щастя, поляки грають на нашу користь" – підсумовує Краєв.

24 березня відбудеться екстрений саміт НАТО в Брюсселі. На засіданні обговорюватимуть пропозицію Польщі щодо відправлення миротворчої місії Північноатлантичного альянсу в Україну через війну з Росією. В ньому візьме участь президент США Джо Байден.

Бойові дії на території України тривають з 24 лютого. Російські окупаційні міста Бомбардують міста і не тримають у заручниках жителів.
Росія заперечує, що веде проти України загарбницьку війну і називає це "спеціальною операцію".

Зараз ви читаєте новину «Миротворці ООН: як контингент змінить війну в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі