середа, 11 лютого 2015 14:02

Мир Путіна не цікавить — експерт

Мир Путіна не цікавить — експерт
ria.ru

Експерт з міжнародних питань Олег Грицаєнко не виключає, що російський президент Володимир Путін може демонстративно відмовитись від підписання мирних домовленостей.

Про це він розповів у коментарі Gazeta.ua, коментуючи сьогоднішню зустріч в Мінську в "нормандському форматі".

"Перемир'я не вигідне Росії за умов відсутності військових перемог. Ціль російських бойовиків — відсунути наші позиції подалі від Донбасу. Вони їх не досягли. Крім того, йде пропагандистка війна. Росії край необхідні поразки українських військ, які можна показати по телевізору. До того ж, Росії не вигідно фінансувати ДНР і ЛНР, коли не йдуть активні бойові дії. Бо це яма в яку провалюватимуться мільйони. ДНР і ЛНР створенні для розвалювання України. Якщо не слугують цим інтересам, тоді навіщо потрібні? Тому Путін готовий зараз ризикнути і демонстративно відмовитись від підписання домовленостей. Навіть, якщо будуть підписані мирні домовленості у Мінську, то вірогідність їх дотримання малі. Росія в цьому не зацікавлена. Якщо Захід змусять Росію підписати домовленості, то змусити їх дотримуватись — важко", — розповів експерт.

Грицаєнко наголосив, що зустріч в Мінську скликається в не вигідних для Росії умовах: "На відміну від вересневих мінських домовленостей зараз у Москви немає ніяких переваг і перемог. Це — ні на дипломатичному колі, ні в економічній площині, ні на воєнному фронті".

Він зазначив, зараз ситуація для Росії погіршилась: "Російське керівництво усвідомлює, що часу для протистояння в них немає. Бо жорстко діють санкції. Наростають економічні проблеми".

Експерт додав, що перемир'я стало б "мирною передишкою" для України: "Це перемир'я б знизило активність введення бойових дій на якийсь час. Для України — це час зміцнити оборону, провести ротацію. Також можливість для реформ, економічного розвитку, отримання грошей у Заходу".

Він додав, що тиск Заходу на Росію останнім часом посилився.

"Весь світ налаштований допомагати Україні. Зараз мова йде лише проте, яким чином допомогти Україні. Російську думку ігнорують. Стратегія, яку зараз обрав Захід — Меркель і Обама, хоч і розрахована на тривалий час, але вона не об'єднує. Вона розрахована на послаблення Росії до того стану, коли економічні труднощі будуть настільки складними, що Росія не зможе утримувати цю військову машину", — розповів Грицаєнко.

 

Зараз ви читаєте новину «Мир Путіна не цікавить — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі