четвер, 23 січня 2014 12:22

Мін'юст: Якщо за 3 місяці громадські організації не стануть "іноземними агентами"- їх можна заборонити

Мін'юст: Якщо за 3 місяці громадські організації не стануть "іноземними агентами"-  їх можна заборонити
Фото: www.volynpost.com

Громадські організації повинні протягом 3 місяців набути статусу "Іноземного агента".

Про це йдеться у офіційній заяві міністра юстиції.

З 22 січня почав діяти так званий закон "Олійника-Колесніченка" "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян".

У заяві зазначається, що відповідно до цього закону громадські об'єднання, а також відокремлені підрозділи іноземних неурядових організацій, які отримують кошти чи інше майно з іноземних джерел та беруть участь у політичній діяльності, яка здійснюється на території України, зобов'язані протягом 3 місяців набути статус громадського об'єднання, яке виконує функції іноземного агента, і привести найменування такого об'єднання у відповідність до вимог Закону.

Відтепер, йдеться у заяві, у назві такого ГО має міститися словосполучення "громадське об'єднання, яке виконує функції іноземного агента". Вони повинні протягом 3 місяців зареєструватися (у реєстраційній службі чи управлінні юстиції) і внести зміни до статуту, включивши до найменування такого громадського об'єднання словосполучення "громадське об'єднання, яке виконує функції іноземного агента".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович поспівчував сім'ям загиблих і запропонував усім розійтись по домівках

Тепер ГО, які виконують функції іноземного агента і відокремлені підрозділи іноземних неурядових організацій зобов'язані щомісячно надавати документи про персональний склад керівних органів та інформацію про обсяг коштів чи іншого майна, отриманих з іноземних джерел, про заплановані цілі їх використання та фактичне використання, про заплановані програми діяльності та фактичну діяльність. Щоквартально вони зобов'язані розміщувати в Інтернеті та публікувати в газеті "Голос України" чи "Урядовий кур'єр" звіт про свою діяльність. Також платити податок від отриманих коштів.

У разі нездійснення заходів щодо внесення змін до установчих документів і перереєстрації громадських об'єднань, які виконують функції іноземного агента, і відокремлених підрозділів іноземних неурядових організацій протягом 3 реєстраційні служби матимуть право звернутися з позовом до суду про заборону такого громадського об'єднання.

Зараз ви читаєте новину «Мін'юст: Якщо за 3 місяці громадські організації не стануть "іноземними агентами"- їх можна заборонити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі