субота, 25 вересня 2021 20:23

Мінські домовленості можуть стати дорогою до ще більшої війни - політолог

Мінські домовленості можуть стати дорогою до ще більшої війни - політолог
Михайло Басараб: "Мінські домовленості суперечать національним інтересам. Не передбачають відповідальності Росії за збитки, заподіяні агресією. Вони не ратифіковані і підписані під загрозою застосування сили. Це робить їх нікчемними згідно з нормами міжнародного права". Фото: Тарас Подолян

Під час зустрічі президентів Зеленського і Байдена не згадали Мінські домовленості. Відсутність згадки у спільній заяві – перший крок до делегітимації цих домовленостей, що суперечать інтересам України.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів політолог Михайло Басараб.

"Є думка, що Мінські домовленості – безальтернативний шлях до миру, – каже він. – Це помилка. Вони влаштовують Росію і були підписані під тиском Москви. РФ і Порошенко зробили найбільше, щоб документ вважали єдиним шляхом до миру. Але це дорога до ще більшої війни".

Мінські домовленості суперечать національним інтересам. Не передбачають відповідальності Росії за збитки, заподіяні агресією. "Вони не ратифіковані і підписані під загрозою застосування сили. Це робить їх нікчемними згідно з нормами міжнародного права. Зеленський не зробив нічого, щоб переконати світ у цьому. Не запропонував інше – правове рішення", – наголошує політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юридична сила Мінських домовленостей дорівнює нулю - Безсмертний

Відсутність згадок про Мінські домовленості у спільній заяві Зеленського і Байдена – великий позитив і крок до їхньої делегітимації. Добре, що у заяві чітко зазначили і факт збройної агресії Росії, і про її відповідальність, заявляє Басараб.

Повне інтерв'ю з Михайлом Басарабом читайте в журналі "Країна"

7-й рік триває агресія РФ проти України. У березні 2014-го російський окупант захопив Крим. Також російська армія захопила райони Донецької і Луганської областей. Там діють російські окупаційні адміністрації.

Мінський протокол підписали у вересні 2014 року – угоду про перемир'я та врегулювання конфлікту на Донбасі. Також пізніше затвердили план виконання домовленостей.

Зараз ви читаєте новину «Мінські домовленості можуть стати дорогою до ще більшої війни - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі