субота, 02 лютого 2008 17:35

Міносвіти має намір стимулювати вивчення української мови

Міністерство освіти й науки має намір стимулювати вивчення української мови в школах нацменшин.

Про це сказав міністр освіти й науки Іван Вакарчук.

"Ми підвищимо мотивацію вчителів української мови в школах з навчанням мовами нацменшин - підвищимо їм зарплату. Для підвищення ефективності навчання поділимо класи на менші групи, побудуємо нові школи", - повідомив Вакарчук.

На його думку, до цього часу учні таких шкіл не мали мотивації до вивчення української мови, а отже - погано нею володіли.

"Зараз така мотивація з"явилася - потрібно проходити тестування. Так, право навчатися тією мовою, якою говорять у твоїй сім"ї, мовою твого народу - це святе. Але доросла людина, яка вступає в громадське життя, повинна володіти також державною мовою", - зазначив міністр.

При цьому міністр підкреслив, що для мотивації дітей потрібно вживати конкретних заходів, створювати умови, а не декларативно заявляти усьому світу, що ми всі вивчаємо державну мову.

"Сьогодні викладання української мови в школах, де навчання ведеться мовами національних меншин, нерідко є імітацією...Можу назвати причини цього: неналежний рівень підготовки педагогів, недостатньо якісні підручники, просте небажання якісно організувати навчальний процес", - додав міністр.

Як повідомлялося раніше, Вакарчук заявляв, що Міністерство освіти дозволило випускникам шкіл, які навчаються мовою національних меншин, проходити зовнішнє тестування рідною мовою.

Міністр також висловив жаль, що до цього часу в Україні не була налагоджена система навчання українській мові як державній дітей, для яких ця мова не рідна.

Раніше голова Верховної Ради Криму Анатолій Гриценко просив Міністерство освіти й науки дозволити випускникам шкіл у Криму проходити зовнішнє тестування при вступі до ВНЗ російською мовою.

Вакарчук доручив провести незалежне зовнішнє тестування всіх випускників системи загальної середньої освіти, котрі бажають вступити до ВНЗ, які зареєструвалися для тестування, повідомляєють Українські Новини.

Зараз ви читаєте новину «Міносвіти має намір стимулювати вивчення української мови ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі