понеділок, 22 вересня 2008 15:10

Міністр економіки звинуватив спекулянтів у падінні фондового ринку

Ситуація на фондовому ринку України наразі не піддається економічному обґрунтуванню і базується винятково на спекулятивних очікуваннях, вважає міністр економіки Богдан Данилишин.

Коментар міністра цитує прес-служба Мінекономіки.

"Фондовий ринок України сьогодні - це нашарування не завжди взаємозалежних у своїй діяльності інститутів, що характеризуються прагненням одержати надприбутки, використовуючи пробіли в законодавстві", - зазначив Данилишин.

Також він розкритикував учасників ринку за те, що вони у своїй діяльності не реагують на фактичні дані про розвиток економіки.

"Зокрема, оптимістичні прогнози про розвиток економіки, закладені при підготовці держбюджету-2009, підтримка радою Нацбанку запропонованих Кабміном параметрів інфляції, ріст ВВП за січень-серпень на 7,1% мали б стати факторами росту активності на ПФТС, але цього не відбулося", - зазначив міністр.

За його словами, однією з причин такої ситуації стало те, що торік багато учасників ринку, сподіваючись на надприбутки, взяли на себе занадто високі зобов"язання і зараз намагаються закрити власні позиції з мінімальними збитками.

"Це свідчить про те, що зараз на фондовому ринку України залишаються тільки великі гравці, не орієнтовані на одержання швидких прибутків", - наголосив Данилишин.

Він вважає, що подальший розпродаж цінних паперів великих підприємств українськими торговцями малоймовірний, оскільки навіть на спекулятивних стратегіях сьогодні уже важко заробити.

Міністр також прогнозує, що іноземні інвестиційні фонди, що переживають дефіцит ліквідності, до кінця року не будуть намагатися увійти на український ринок.

Данилишин підкреслив, що задача формування попиту на українські цінні папери повинна вирішуватися забезпеченням росту економіки й удосконаленням законодавчої бази регулювання фондового ринку.

Як відомо, після росту в 2,4 рази в 2007 році провідний індикатор українського ринку акцій ПФТС-індекс цього року вже упав втричі, у тому числі у вересні - на 25,3%.

Учасники ринку на 11 щорічній конференції ПФТС, що закінчилася у вихідні, відзначали відсутність підтримки ринку з боку держави в умовах кризи, наводячи в противагу дії провідних світових регуляторів, а також російської фінансової влади.

На відміну від попередніх конференцій, на нинішній були відсутні представники Мінфіну, Мінекономіки і Нацбанку, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Зараз ви читаєте новину «Міністр економіки звинуватив спекулянтів у падінні фондового ринку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі