середа, 23 липня 2008 09:36

Міллер запропонував Тимошенко свою ціну на газ

Міллер запропонував Тимошенко свою ціну на газ
Глава правління "Газпрому" Олексій Міллер запропонував Україні з 2009 року платити не менш 315 доларів за тисячу кубометрів газу.

Про це в середу пише газета Комерсант-Україна з посиланням на джерела в апараті прем"єр-міністра Юлії Тимошенко.

"У ході переговорів Олексій Міллер запропонував починаючи з 2009 року перейти на так зване "формульне ціноутворення" на газ, що поставляється з Росії,", - пише видання.

Як пояснює газета, формула базується на середній світовій ціні на нафту за останні три місяці, з якої віднімаються ціна транзиту і знижка на поступовий перехід на європейські ціни.

"За такою формулою ціна на газ у 2009 році для України досягне 75-80% від вартості газу в Польщі. Якщо виходити із сьогоднішніх цін на газ для Польщі – $420 за тисячу кубометрів, то Україна зможе придбати газ не дешевше $315 (зараз $179,5 за тисячу кубометрів)", - відзначає видання.

"У той же час, за словами пана Міллера, ціна газу для європейських країн у наступному році складе близько $500 за тисячу кубометрів. А це означає, що ціна для України буде не менше $400 за тисячу кубометрів", - говориться в статті.

Також газета відзначає, що у відповідь Тимошенко знову запропонувала цілком відмовитися від участі в поставках газу посередника в особі RosUkrEnergo.

Але Міллер відзначив, що RosUkrEnergo має врегулювати фінансові питання між "Газпромом" і "Нафтогазом", що залишається боржником російської монополії (борг за II квартал перевищує $800 млн).

За словами джерела видання, Тимошенко в черговий раз обіцяла погасити всі борги до 1 серпня, а пропозицію по формулі ціни порекомендувала Міллеру погодити з президентом Віктором Ющенком.

Зараз ви читаєте новину «Міллер запропонував Тимошенко свою ціну на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі