четвер, 08 січня 2009 17:40

Міллер радить Європі судитися з Україною

Голова "Газпрому" Олексій Міллер заявляє, що країни ЄС, які вважають себе потерпілими в зв"язку з припиненням поставок російського газу через територію України, мають право подати на неї в суд. Про це він заявив у четвер у Брюсселі на прес-конференції по закінченні зустрічі з президентом Європейського парламенту Гансом Гертом Поттерінгом, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами голови "Газпрому", у ході перебування в Брюсселі - у Європейській комісії і Європарламенті - російська сторона звернула увагу на існування механізму Енергетичної хартії.

"Держави, що вважають себе потерпілими... мають право подати на Україну в суд, і цей механізм повинен бути задіяний", - переконаний Міллер.

Разом з тим він знову заявив про необхідність якнайшвидшого поновлення постачання газу в ЄС.

"Ми сподіваємося, що механізм незалежного контролю почне працювати негайно", - заявив він.

Відповідаючи на питання про поновлення постачання газу Україні, голова "Газпрому" підкреслив, що варто розділити питання транзиту російського газу через територію України в ЄС і договір про поставки газу в Україну.

Міллер зазначив, що договір між НАК "Нафтогаз України" і Газпромом щодо транзиту діє до 31 грудня 2010 року, яким визначені обсяги і транзитна ставка.

"І договір на транзит не є предметом переговорів", - заявив він.

Міллер ще раз підкреслив, що терміновою задачею є поновлення транзиту по території України.

"Цю задачу ми повинні вирішити сьогодні", - сказав голова "Газпрому".

Зараз ви читаєте новину «Міллер радить Європі судитися з Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі