неділя, 13 жовтня 2013 01:21

"Ми повинні відірватися від пострадянського простору, воно безперспективне. Це розуміє і влада, і опозиція" - експерт

"Список Фюле" в рамках підписання Угоди з Євроспілкою передбачає в першу чергу зобов'язання, які стосуються політичної сфери. Тому офіційна влада України має чітко визначитися з тим, що такий крок потребує прийняття адекватних рішень, зазначив експерт, доцент кафедри державно-правових дисциплін Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького 48-річний Василь Мойсієнко.

"Підписання угоди здійснюється на завершальному етапі проекту "Східне партнерство", який був реалізований з 2008 року до 2013 року. І  фактично Вільнюський саміт Східного партнерства має поставити крапку на одному з проектів. Тому цікаво, який варіант ЄС запропонує для подальшої співпраці з Україною? За умови підписання і ратифікації Угоди, деякі моменти реалізації цього проекту відбудуться вже з 1 січня 2014 року. Слід розраховувати, що подібні зони вільної торгівлі ЄС має з іншими країнами. Я нарахував близько 30, є навіть США та Японія", - сказав Василь Миколайович.

ЄС виробляє свою модель співпраці для кожної країни, враховуючи її специфіку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заява Азарова — блеф — експерт про відмову від російського газу

"Багато моментів Угоди адаптовано до українських реалій, до специфіки розвитку економіки, в тому числі й аграрного сектору. Наступний позитивний момент. Ми можемо порівняти модель, яку пропонує ЄС з альтернативною, про яку говорять російські політики й аналітики. Модель, якої фактично не існує, яка пов'язана з  Митним Союзом. Експерти її називають по-новому – Європейський Митний Союз. Але останні заяви російського керівництва й аналітиків щодо ставлення до України свідчать, що очікувати якихось позитивів в цьому напрямку не варто", - наголосив Мойсієнко.

Підписання Угоди з ЄС позитивно вплине на розширення споживчого вибору та ринку України.

"Дійсно можна очікувати зниження або обмеження зростання цін на товари і послуги та посилення стимулів інноваційного розвитку. А також полегшення умов працевлаштування українських громадян в Європейській Спілці. Тому що ще одна складова угоди передбачає пом'якшення візового режиму. Підписання угоди сприятиме і модернізації нашої економіки. Європейські  регламенти і стандарти в системі метрології, оцінка відповідності продукції, система ринкового нагляду є досить жорсткими. Але вихід  на європейський ринок, зокрема продукції "Нашої Ряби" є свідченням того, що їм вдалося досягнути цих стандартів. Зрозуміло, що дрібні підприємства і ті, які працювали в тіні, в більшій мірі програють. Російська сторона залякує, що Україна не витримає і стандартів щодо експорту сільськогосподарської продукції. Але Україна має досить непогані врожаї зернових", - сказав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЄС здивовані, що Україна вірить у підписання Угоду з ЄС без звільнення Тимошенко

Підписання Угоди також може вплинути на трансформацію режиму державного регулювання економіки України. На основі впровадження довгострокових стратегічних підходів.

"Державне регулювання економікою завжди було в нас проблемним. Передусім мова йде про митне регулювання, про реформування податкової системи, організацію бюджетного процесу, регулювання тієї ж конкуренції. Зросте роль Антимонопольного комітету. Тому що практика його діяльності демонструє серйозну пасивність. А наший ринок переповнений монополістами в різних сферах. І реакції Антимонопольного комітету на їхні дії майже немає. Тому ми повинні розуміти, що європейська інтеграція не має на даному етапі відповідної альтернативи. Ми маємо зробити цивілізаційний вибір, відірватися від пострадянського простору, бо він є безперспективним. Добре, що це розуміє і влада, і опозиція. Але все-таки вирішення в цілому цих проблем буде залежати від того, як Україна виконуватиме так звані "Копенгагенські критерії". Вони свого часу встановлювалися ЄС щодо країн центральної та східної Європи. Ці критерії передбачають наявність демократичних інституцій, верховенство, захист прав свободи громадян, фактично реалізацію доступу до влади пересічного громадянина. Тобто поєднання політичних і економічних аспектів повинне дати бажаний результат", - зазначив Василь Мойсієнко.

Зараз ви читаєте новину «"Ми повинні відірватися від пострадянського простору, воно безперспективне. Це розуміє і влада, і опозиція" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

92

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі