субота, 11 вересня 2021 20:43

Меркель хоче зберегти транзит газу через Україну

Меркель хоче зберегти транзит газу через Україну
Німеччина хоче зберегти транзит газу через Україну після запуск газопроводу. Фото: DW

Уряд Німеччини підтримує проект "Північний потік-2", але при цьому планує зберегти за Україною статус партнера щодо транзиту газу.

Про це заявила канцлер ФРН Ангела Меркель на прес-конференції у Варшаві з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецкім.

"Ми обговорили енергетичні відносини. Я ще раз дала ясно зрозуміти, що нашим завданням є збереження за Україною статусу партнера щодо транзиту газу", - сказала Меркель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Росія почне постачати газ по "Північному потоку–2"

За словами канцлера, Берлін і Вашингтон виходять з того, що і після закінчення терміну дії нинішнього договору між Москвою і Києвом в 2024 році Україна залишиться транзитером російського газу.

"Ця тема буде, безумовно, і надалі на порядку денному", - зауважила Меркель і додала, що майбутній уряд ФРН зобов'язаний забезпечити збереження транзиту.

Канцлер повідомила, що Берлін має намір подолати розбіжності між Німеччиною і Польщею з питання "Північного потоку-2".

"Це наша мета. Ми також домовилися з США про те, що будемо прагнути заздалегідь мати зобов'язання Росії щодо того, щоб транзит газу через Україну був гарантований після 2024 року. У нас є спеціальний уповноважений з цього питання", - вказала Меркель.

Газ із Росії піде в Європу. Буде перекачуватися в Німеччину, Нідерланди та навіть північну Італію.

"Північний потік – 2" проходить із Росії в Німеччину через Балтійське море. Завдовжки 1234 км. У грудні 2019 року будівельні роботи зупинили через запровадження санкцій США, проте їх відновили наприкінці 2020-го.

США запровадили проти "Північного потоку-2" новий пакет санкцій.

Зараз ви читаєте новину «Меркель хоче зберегти транзит газу через Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі