пʼятниця, 06 червня 2008 13:17

Медведєв переконує Ющенка відмовитися від НАТО

Президент Росії Дмитро Медведєв попередив президента України Віктора Ющенка, що прагнення України в НАТО порушує положення великого договору між двома країнами.

"Договір про дружбу і співпрацю припускає, що жодна з країн не створюватиме загрозу безпеці іншій країні", - привів глава МЗС РФ Сергій Лавров журналістам позицію глави російської держави, висловлену на зустрічі з Ющенко в п"ятницю в Санкт-Петербурзі.

За його словами, президент РФ підкреслив, що можливе "членство України в такому Альянсі примушує ставити все більше і більше запитань, і замислюватися про безпеку Росії".

Як відзначив глава МЗС РФ, Медведєв на зустрічі з президентом України заявив, що, "вирішуючи всі питання, які в наших відносинах склалися і які виникають у відносинах наших країн із зовнішнім світом, украй важливо поважати нашу загальну спадщину, і керуватися домовленостями, що є між нами".

Міністр закордонних справ підкреслив, що мова йде насамперед про пошану до положень великого договору, який був розміщений в пакеті з угодою про перебування Чорноморського флоту на території України.

"Односторонні кроки, які робляться всупереч духу домовленості і договору, не додають стабільності нашим відносинам", - сказав Лавров.

За його словами, Медведєв заявив українському президентові, що вирішення питання про нормальне функціонування Чорноморського флоту діючою угодою передбачає, що підміняти роботу по врегулюванню невирішених питань не можна односторонніми актами.

"Договір припускає по можливості продовження перебування Чорноморського флоту. Готувати вихід Чорноморського флоту за дев"ять років до закінчення терміну - це не той підхід, який ми хотіли б бачити від наших партнерів", - сказав Лавров.

Лавров повідомив також, що на зустрічі президентів двох країн обговорювалося і питання про розширення НАТО.

"Наша позиція полягає в тому, що членство в НАТО не додає безпеки нікому", - сказав Лавров.

За його словами, "розширення НАТО, яке відбувалося всупереч обіцянкам Росії, і розширення не тільки членського складу, але і розвиток військової структури НАТО на схід примушує нас засумніватися в тому, яка дійсна мета Північноатлантичного альянсу", - сказав глава МЗС РФ.

Тим більше, відзначив він, "процес трансформації НАТО не завершений, а обговорюються варіанти такої трансформації, яка припускає все більше і більше застосування сили, зокрема всупереч рішенням Ради Безпеки ООН".

"Тому членство України в такому Альянсі примушує задавати все більше і більше питань, і замислюватися про безпеку Росії, а договір про дружбу і співпрацю припускає, що жодна з країн не створюватиме загрозу безпеці іншій країні", - сказав Лавров, повідмляє Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Медведєв переконує Ющенка відмовитися від НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі