четвер, 13 травня 2021 18:09

Медведчуку оголосять вирок, якщо судді бачитимуть рішучість влади й тиск громадськості - Фесенко

Медведчуку оголосять вирок, якщо судді бачитимуть рішучість влади й тиск громадськості - Фесенко
Володимир Фесенко: "Медведчук є головним викликом для національної безпеки з токи зору впливу РФ на Україну". Фото::Радіо Свобода

Висунення підозри депутату від ОПЖЗ Віктору Медведчуку очікуване після накладання санкцій на його канали. Це результат тиску громадянського суспільства й політичної волі державного керівництва. Про це Gazeta.ua розповів політолог Володимир Фесенко.

Увага до Медведчука виникла ще в лютому цього року, – нагадав експерт. – Були запроваджені санкції проти каналів, що формально належали Козаку, а реальним їхнім власником був Медведчук. Уже тоді постало багато питань – де обшуки, де допити, де підозра? Відповідь з'явилася зараз, через три місяці. За юридичними мірками це досить швидко, часто слідство тягнеться набагато довше. Усе цілком очікувано. Щодо дати 11 травня, коли Медведчуку було оголошено підозру, є версія, що Венедиктовій і Баканову (генпрокурорка й голова СБУ. – Gazeta.ua) треба було відзвітувати президенту саме цього дня. Тоді саме відбувалося чергове засідання форуму "Україна 30" (Всеукраїнський Форум "Україна 30" створений задля актуалізації критично важливих для української громадськості питань. – Gazeta.ua), на якому розглядалося питання національної безпеки. Тож Венедиктова з Бакановим і вирішили показати результати своєї роботи. Тому підозра Медведчуку – це логічна реакція на запит суспільства та очікуваний наслідок розслідування після введення санкцій.

Якщо все буде мляво й невиразно – тоді Медведчук може використати свої зв'язки в судовій системі, яка, на жаль, дуже корумпована

Чим закінчиться ця справа? Медведчуку суд винесе вирок?

Навряд чи це просто тиск. Наших правоохоронців не боїться ніхто. Власне, які правоохоронці, такі й репресії. Медведчук сам прийшов у прокуратуру. Є проблема в плані національної безпеки. Є воєнно-політичний конфлікт із Росією – хай непрямий, у форматі "гібридної війни". І є людина, яка напряму пов'язана з керівництвом країни-агресора, яка очолює "п'яту колону" в країні. Моя суб'єктивна думка – саме Медведчук є головним викликом для національної безпеки з токи зору впливу РФ на внутрішню ситуацію в Україні. Тому проблему з Медведчуком давно треба було вирішувати.

Як відбуватиметься суд – це питання. Гадаю, буде тиск двох чинників. З одного боку – політична воля президента. Якби її не було – ніколи б не з'явилася підозра Венедиктової. З іншого боку – громадська думка, що штовхатиме цю справу далі. Яким буде результат – це залежить від багатьох обставин. Якщо судді бачитимуть рішучість чинної влади й тиск із боку громадськості – тоді вони, як свого часу у випадку із Януковичем, змушені будуть відреагувати й на запит загалу, і на позицію президента. А якщо все буде мляво й невиразно – тоді Медведчук може використати свої зв'язки у судовій системі, яка, на жаль, дуже корумпована.

Чи влада прагне мати прихильність патріотичної частини суспільства?

Патріотична частина громадськості завжди вимагала розібратися з Медведчуком. Зокрема й за часів Порошенка, що позиціював себе великим патріотом, але чогось не розібрався з ним. Нинішня ж ситуація спричинена тим, що відбулося загострення відносин із Росією, і Медведчук розпочав агресивну атаку на Зеленського. Той відповів, а далі починає діяти політична й правова система. Медведчук першим почав – і його поставили на місце.

У нас побутує думка, нав'язана самим же Медведчуком – не можна його зачіпати, бо Путін так розсердиться за свого кума, що зруйнує Україну

Як відреагує Росія?

Речник Путіна Пєсков сказав, що це внутрішня справа України, і Москва не втручатиметься. Безумовно, буде певний негативний емоційний осад. У нас побутує думка, нав'язана самим же Медведчуком – не можна його зачіпати, бо Путін так розсердиться за свого кума, що зруйнує Україну. Це абсурд – Путін 2014 року починав війну проти України, коли жодних проблем у Медведчука не було. Причини війни були зовсім іншими. За Порошенка Медведчук процвітав ще більше. Концентрація російських військ на нашому кордоні почалася не одразу після введення санкцій проти медведчуківських каналів, а суттєво пізніше. Гадати, що через Медведчука Путін розпочне повномасштабну війну – це суттєве перебільшення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медведчук прийшов на суд із Рабіновичем і Кивою. Льовочкіна не було

Чи не пов'язане оголошення підозри Медведчуку з нещодавнім візитом держсекретаря США Ентоні Блінкена?

Є популярна версія, що американці дали настанову притягнути Медведчука до відповідальності. Однак цьому немає жодного підтвердження. Були заяви Держдепу щодо Коломойського, також у Вашингтоні постійно згадують Фірташа. Питання Коломойського порушувалося на пресконференції Блінкена і Зеленського. Медведчука ж не було згадано жодного разу – ні до візиту Блінкена, ні під час нього. Він не цікавить американців з однієї причини – бо не був причетний до втручання в американські вибори. На відміну від Фірташа й Коломойського, що мали зв'язки з Джуліані й намагалися допомагати Трампу. Медведчук же займається справами Росії в Україні, Америка не входить до сфери його інтересів.

Думка про те, що Медведчука не можна чіпати – хибна. Навпаки – його треба чіпати

Чи надасть Америка нам підтримку, якщо росіяни поведуться агресивно?

Росія несе нам загрозу й періодично загострює ситуацію на наших кордонах з 2014 року, так буде й далі. Незалежно від того, що відбувається з Медведчуком. Найбільші загострення відбувалися тоді, коли в Медведчука не було жодних проблем. США та інші західні країни нам допомагають у політичному плані й військовою технікою. Воювати замість нас ніхто не буде. Тому думка про те, що Медведчука не можна чіпати – хибна. Навпаки – його треба чіпати, бо є суспільний запит на це. Бо Медведчук – це основна фігура п'ятої колони України та пряма загроза нашій національній безпеці.

Політику Віктору Медведчуку вручили підозру за статтями "державна зрада" та "порушення звичаїв війни". Захист вважає, що підозру вручили не відповідно до норм КПК. Разом з підозрою вручили клопотання про обрання запобіжного заходу. Обвинувачення вимагає взяти Медведчука під варту.

Зараз ви читаєте новину «Медведчуку оголосять вирок, якщо судді бачитимуть рішучість влади й тиск громадськості - Фесенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі