Ексклюзиви
пʼятниця, 21 квітня 2017 19:28

Мартиненко ніколи не ховався, арешт чи застава є безпідставними та незаконними - адвокат

Мартиненко ніколи не ховався, арешт чи застава є безпідставними та незаконними - адвокат
Сума застави у 300 млн грн для Миколи Мартиненка є непомірною і неадекватною у цій справі, вважають юристи. Фото: 112.ua

Микола Мартиненко ніколи не ховався від слідства, не намагався втекти з країни, завжди був і є готовий до об'єктивного розслідування. Тому арешт чи застава у 300 млн грн, які щодо нього просить застосувати НАБУ, є абсолютно неадекватною мірою запобіжного заходу.

Про це заявив його адвокат Петро Бойко у Солом'янському районному суді Києва.

На думку адвоката, сума застави у 300 млн грн є непомірною і неадекватною у цій справі.

"300 мільйонів - це дуже велика сума. І це чудово розуміє НАБУ і ті, хто інкримінує таке важке обвинувачення", - наголосив Петро Бойко.

Він також зазначив, що у адвокатів викликало здивування, що Миколі Мартиненку вчора інкримінували не той епізод, навколо якого був розголос, а нібито "неправомірну вигоду у $17 млн".

"Ми зрозуміли, чому так зробили: неважливо, що там було, неважливо, чи причетний до цього Мартиненко, важлива сума (застави) - 300 мільйонів гривень", - підкреслив адвокат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мартиненко допоміг позбавитися від впливу Росії на енергетику

Крім того, Петро Бойко переконаний, що на сьогодні є всі підстави для того, щоб взяти Миколу Мартиненка на поруки.

Адвокат також вкотре нагадав, що ще півтора роки тому, коли лише розпочалося це кримінальне провадження, Мартиненко склав депутатські повноваження і заявив, що не буде ховатися за депутатською недоторканністю, готовий співпрацювати зі слідством.

"І всі півтора роки всі ті, хто причетні до справи Мартиненка, робили все, щоб він втік. Піднімалася кампанія (інформаційна), Лещенко розписував як міг... Говорили, що є така справа проти нього. Всі виштовхували Мартиненка з України, але він цього не зробив. Він сьогодні тут. І коли до нього прийшли детективи, він вийшов до них і сказав, що він готовий", - заявив Петро Бойко, зауваживши, що захист не має наміру затягувати процес.

"Ми готові аргументувати свої позиції, ми готові заявлять ті клопотання, які вважаємо, що вони ґрунтуються на фактичних обставинах, на законі. І говорити будемо тільки по суті і по справі", - заявив адвокат Мартиненка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мартиненка переслідують за політичними мотивами, тому справа проти нього розвалиться - політолог

Крім того, як заявив Бойко, він так само як багато інших його колег не довіряє судді Бобровнику, який розглядатиме справу Мартиненка, бо "цей суддя відомий тим, що він є необ'єктивний та упереджений, оскільки НАБУ саме проти цього судді порушило справу". У зв'язку з цим адвокати будуть просити про відвід судді, а також про скасування застави.

"Але ми розуміємо, що нам далеко від зразка нормальної судової влади, що нам у всьому відмовлять. Я розумію, що суддя Бобровник прийме абсолютно безпідставне та незаконне рішення про арешт Мартиненка, не дивлячись ні на що. І прийме дуже велику суму застави, яка буде непомірною і такою, щоб Мартиненко не зміг сплатити і сидів в СІЗО", - зазначив адвокат.

Разом з тим він нагадав, що згідно з рішенням Європейського суду з прав людини запобіжний захід не може бути такою мірою, як очікування обвинувального вироку.

"Він (запобіжний захід) повинен працювати на одну мету - змусити людину належним чином виконувати процесуальні обов'язки. А якщо суддя приймає це вже як покарання, позбавлення волі, то це вже інша справа і це є порушенням тієї Європейської конвенції, за яку ми стояли на Майдані", - підсумував він.

Зараз ви читаєте новину «Мартиненко ніколи не ховався, арешт чи застава є безпідставними та незаконними - адвокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути