вівторок, 06 травня 2008 12:16

Мартиненко: Більше $300 за тис. куб. газу платитиме Україна у 2009 році

Голова парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Микола Мартиненко прогнозує, що ціна на газ для України на 2009 рік може перевищити 300 доларів за тисячу кубометрів.

Мартиненко відзначив, що російський "Газпром" здійснює ціноутворення з прив"язкою до середньоєвропейських цін і до ціни нафтопродуктів, яка стрімко росте на світових ринках.

"Вже зараз в Європі ціна на газ перейшла далеко за 300 доларів за тисячу кубометрів. Тому і для України ціна на газ наступного року може значно підвищитися", - допустив голова парламентського комітету.

Крім того, за його словами, "є невідомою формула ціноутворення на середньоазіатський газ, на який ми орієнтуємося". У зв"язку з цим Мартиненко заявив про необхідність переговорів з країнами Середньої Азії для пошуку шляхів постачань газу безпосередньо, - пише "Сегодня".

Коментуючи наслідки для української економіки в результаті можливого підвищення ціни на газ, він відзначив, що цей складний шлях уже пройшли наші сусіди і це - "ціна за позбавлення від політичної залежності".

Мартиненко також відзначив, що "ціновий удар можна і необхідно пом"якшити, це цілий комплекс кроків на рівні як держави, так і бізнесу: і ефективна програма по енергозбереженню, і збільшення власного видобутку газу, і альтернативні джерела енергії".

"Часу у нас дуже мало, проте, на жаль, я не бачу тут рішучих кроків виконавчої влади", - сказав він.

Зараз ви читаєте новину «Мартиненко: Більше $300 за тис. куб. газу платитиме Україна у 2009 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі