понеділок, 10 вересня 2012 16:05

"Максимальні санкції, які можуть бути з боку Ради Європи — призупинення голосування української делегації, або її виключення" - Фесенко

"Максимальні санкції, які можуть бути з боку Ради Європи — призупинення голосування української делегації, або її  виключення" - Фесенко
Володимир Фесенко каже, що українська влада навряд чи піде на загострення стосунків з РЄ. Фото: obozrevatel.com

Українська влада не доводитиме відносини з Радою Європи до рівня критичних.

Про це Gazeta.ua заявив політолог Володимир Фесенко, коментуючи заяву Секретаря РЄ про те, що Україні може загрожувати міжнародна ізоляція через недотримання принципів демократії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова Ради Європи: процесу над Тимошенко не мало б бути

"Тут не така проста і однозначна ситуація. Чуттєвою для України може бути санкція охолодження стосунків і їх загострення з Європейським Союзом. Проте, ми бачимо, що зараз дискутується питання щодо списку Магніцького відносно Росії. Але Рада Європи — це міжнародна організація, яка фактично є політичним клубом. Максимальні санкції, які можуть бути з боку Ради Європи — це призупинення голосування української делегації в Раді Європи, або виключення, чи тимчасове призупинення членства в ній. Я не думаю, що зараз може постати питання виключення України — для цього потрібні дуже вагомі обставини", - розповів експерт.

Фесенко наголосив, що жодних санкції Рада Європи не вживала навіть після війни Росії з Грузією.

"Навіть питань про це не було. Україна ж свої зобов'язання виконувала — були певні питання пов'язані із судовою реформою, реформуванням кримінальної юстиції, деяких функцій прокуратури. Але це було пов'язане зокрема з тим, що були потрібні зміни до Конституції. А це вже велике питання внутрішньої політики. Якихось суттєвих криз в стосунках з Радою Європи не було. Ми були під моніторингом, ми в зоні ризику, як і більшість пострадянських країн. Є певні проблеми з демократією, зауваження щодо певних наших зобов'язань. Але тут не така критична ситуація", - пояснив він.

Водночас, Фесенко не виключає, що можуть виникнути проблеми, якщо Україна проігнорує рішення Європейського суду з прав людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Влада зобов'язана буде виконати рішення Євросуду щодо Тимошенко, бо інакше - ізоляція" - експерт

"Це інституція, яка якраз знаходиться у сфері впливу Ради Європи. Вона діє у відповідності до європейської Хартії прав людини, яку Україна підписала. Якщо ми не будемо виконувати рішення суду у Страсбурзі, тоді дійсно може постати питання порушення наших зобов'язань перед Радою Європи і міжнародних договорів. Були певні зауваження з боку ЄСПЛ в питанні умов перебування наших ув'язнених, серйозні зауваження про те, що багато людей роками чекають суду. По окремих випадках ми реагуємо, але не завжди є системне реагування", - додав політолог.

Проте, за словами експерта, Україна, скоріше за все, реагуватиме хоча б частково на подібні зауваження.

"Якщо будуть дуже вагомі зауваження, щодо невиконання рішень ЄСПЛ, по справах Луценка та Тимошенко, тоді може бути достатньо критична ситуація. Але ці умови частково виконуватись будуть — штраф заплатять і Луценку і Тимошенко, можливо буде частковий перегляд справ, і до критичної межі доводити не будуть. Можуть бути критичні резолюції по ситуації в Україні, але треба враховувати, що це політичний клуб, в якому беруть участь різні країни, тому може бути гра різних інтересів", - підсумував Фесенко.

Зараз ви читаєте новину «"Максимальні санкції, які можуть бути з боку Ради Європи — призупинення голосування української делегації, або її виключення" - Фесенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі