пʼятниця, 06 травня 2011 17:29

Людей Ахмадінежада звинуватили у чаклунстві і заарештували

Людей Ахмадінежада звинуватили у чаклунстві і заарештували

Оточення президента Ірану Махмуда Ахмадінежада застосовувало магію та чаклунство для управління державою. Такі ж злочини здійснювали і співробітники могутнього керівника його апарату Есфандіара Рахіма Машаєі. Принаймні, саме за такими звинуваченнями цих посадових осіб було заарештовано.

Ця подія стала ознакою загострення боротьби між Ахмадінежадом і аятолою Алі Хаменєї, який, володіючи титулом вищого духовного лідера, є найвпливовішою особою в унікальній політичній системі Ірану - вищому духовному лідерові зобов'язані підкорятися все, навіть президент.

Іранський сайт новин Ayandeh повідомив, що один із заарештованих, Аббас Гаффарі, пов'язаний з непізнаними світами. Заарештовано близько 25 осіб, близьких до голови президентського апарату. Серед них - Аббас Аміріфар, голова урядового комітету з культури, а також деякі співробітники нещодавно заснованої Есфандіаром Рахімом Машаєі газети "Хафт-е-Собх".

Моджтаба Золнур, могутній заступник представника аятоли Хаменєї в Корпусі вартових ісламської революції, заявив: "Сьогодні Машаєі - фактично президент. Покладаючись на Машаєі, пан Ахмадінежад хапається за соломинку".

У неділю, 1 травня, Ахмадінежад повернувся на роботу після 11-денної відсутності, яка була, мабуть, протестом проти повернення на роботу міністра розвідки: президент попросив Хейдара Мослехі піти у відставку, що той і зробив. Але на вимогу аятоли Хаменєї, Мослехі повернувся на службу.

Небачене свавілля президента викликало різке засудження з боку консерваторів, які попередили, що на Ахмадінежада може чекати доля Абольхасана Банісадра, - першого президента Ірану, якого невдовзі після Ісламської революції 1979 року було знято з посади за звинуваченням у спробі повалити владу духівництва. У результаті перевороту Банісадр був вимушений втекти з Ірану, на батьківщину він з того часу так і не повернувся.

Аятола Месбах Язді, радикальний релігійний діяч, близький до Хаменєї, попередив, що непокора верховному духовному лідерові рівноцінна "єресі проти Всевишнього". Ахмадінежад досі утримується від формального схвалення рішення, яке аятола виніс щодо кандидатуру Мослехі. На першій нараді, яку провели міністри під головуванням президента після його повернення на роботу, Мослехі був відсутній.

Прихильники духовного лідера вважають, що причина конфлікту – у збільшеному впливі голови президентського апарату Машаєі, який заперечує проти посилення впливу мусульманського духівництва на політику та якого Ахмадінежад вважає одним із можливих наступників.

Зараз ви читаєте новину «Людей Ахмадінежада звинуватили у чаклунстві і заарештували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі