вівторок, 01 липня 2008 14:20

Лужков знову згадав про Крим та російську мову в Україні

Мер Москви Юрій Лужков закликав підсилити підтримку співвітчизників в Україні і, зокрема, в Криму.

"Я не уявляю, що буде, якщо ми втратимо Крим. Ми постараємося до цього не доводити", - заявив Лужков на засіданні уряду Москви у вівторок.

"По-перше, необхідно підсилити підтримку наших співвітчизників, які залишилися в Україні і в Криму, а, по-друге, потрібно ухвалювати рішення про непродовження договору 1998 року", - заявив мер.

Він підкреслив, що українська сторона не виконує умови договору про дружбу і співпрацю. "Те, що робиться зараз в Україні, повністю суперечить нашим домовленостям і підписаному договору", - сказав столичний градоначальник.

"Я переживаю інтелектуальний удар, коли бачу, що твориться в Україні щодо Росії і до російської мови", - заявив мер.

Лужков підкреслив, що аспект російсько-українських відносин повинен бути представлений у програмі Москви з підтримки співвітчизників особливим чином.

"Це важко представити, але вчитель російської мови отримує меншу заробітну плату, чим вчитель з будь-якого іншого предмету в Україні. Це державна політика українських властей з витискування російської мови в Україні, де увесь лівий берег думає і говорить російською, Крим думає і говорить російською", - заявив мер Москви.

Він підкреслив, що договір про дружбу 1998 року використовується Україною для вирішення власних завдань.

"Договір про дружбу - це не спільна користь, а спосіб вирішення Україною своїх проблем", - сказав Лужков.

На засіданні голова Російської общини Криму Сергій Цеков відзначив, що "зміни, події в Росії за останні роки, знову повернули Росії статус світової держави. Вслід за сильною Росією ми сподіваємося сильними стануть і організації співвітчизників в Криму".

Цеков підкреслив, що "русофобія як і раніше є суттю української політики".

"Чесна людина не може миритися з мракобіссям, яке твориться сьогодні в Україні. Ми повністю підтримуємо вислови Юрія Михайловича (Лужкова) про Крим і Севастополь", - заявив Цеков.

Він підкреслив, що уряд і мер Москви допомагали і об"єднували співвітчизників навіть тоді, коли цього не робив федеральний уряд, повідомляє Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Лужков знову згадав про Крим та російську мову в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі