середа, 23 липня 2008 18:47

Лужков: "Чорноморський флот Росії не має права піти з Севастополя"

Росія і її Чорноморський флот повинні залишатися в Севастополі, заявляє мер Москви Юрій Лужков.

"Сьогодні необхідно ухвалювати рішення про те, щоб ми не пролонгували великий договір з Україною, ухвалений 10 років тому. І тим самим змусити українську владу сісти за стіл переговорів. Наша країна, Чорноморський флот не може і не має права піти з Севастополя", - підкреслив Лужков у середу у своєму виступі на честь дня Військово-морського флоту.

Він назвав військово-морський флот стратегічним фактором для обороноздатності Росії, яка має найбільший за протяжністю морський кордон.

Мер Москви заявив, що Севастополь ніколи не підкорявся Україні.

"У 1948 році Севастополь був виділений зі складу Кримської області як військово-морська база, а ці бази в СРСР жодним республікам не підкорялися, тому Севастополь був і зберігся в підпорядкуванні Міноборони незалежно від партійного рішення Нікіти Хрущова про передачу Криму Україні", - зазначив мер.

Він повідомив, що голосував 10 років тому як член Ради Федерації проти підписання з Україною великого договору.

"І зараз, 10 років потому, я вважаю, що тоді зробив правильно", - зазначив Лужков.

Як розповів мер, він ознайомився з заявами МЗС України про те, що підготовлено законопроект про дострокове виведення Чорноморського флоту з Севастополя.

"Це бажання найбільш відвертих антиросійських сил України і це величезне бажання НАТО одержати прекрасну акваторію Чорного моря, у якій пролито море крові росіян", - підкреслив він.

За словами Лужкова, у зв"язку з цим потрібно не тільки "ремствувати і вести розмови, але і ухвалювати рішення". "Тим більше, що в нас є право на Севастополь", - заявив він.

Лужков також заявив, що місто сторіччями було російським.

"Я вивчав це питання, і ніколи будь-якими рішеннями Севастополь не передавався Україні. Єдине, що могло бути формальною підставою - це договір, підписаний десять років тому, про дружбу, братство, любов з Україною. Цей договір передбачав збереження потенціалу російської мови, передбачав, що Україна не буде прагнути у військово-політичні блоки, які недружньо налаштовані стосовно Росії, і цей договір передбачав фіксацію кордонів двох держав", - зазначив Лужков, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Лужков: "Чорноморський флот Росії не має права піти з Севастополя"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі