пʼятниця, 29 квітня 2011 17:16

Лукашенко не залишить Україну без аверсного використання "Одеса-Броди"

Лукашенко не залишить Україну без аверсного використання "Одеса-Броди"

Денонсації домовленостей про поставки нафти між Україною та Білоруссю не буде, впевнений Віталій Кулик, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства.

"З часом постачання відновиться. Це матиме вигляд, ніби Білорусь прориває зовнішньо-політичну ізоляцію і знаходить центри дотику на інших континентах. Без прокачки нафти з Білорусі, стоїть питання доцільності використання "Одеса-Броди" у напрямку до Брод. Питання в тому, чи зацікавлена в поставках Білорусь, особливо після останніх домовленостей між Мінськом та Москвою про поставки нафти до Білорусі", - каже Кулик.

Володимир Горбач, політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва, переконаний, що економічні інтереси Білорусі будуть переважати над емоціями політика.

"Зупинка Мозирського нафтопереробного заводу, куди через Україну прокачувались обсяги нафти — це несподівано для України. Ситуація для нас незручна, оскільки всі розмови про реверс "Одеса-Броди" були виключно для того, щоб білорусам збити ціну в росіян. Я залишаюся оптимістом", - каже Горбач.

Нагадаємо, днями експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук висловив думку, що президент Білорусі Олександр Лукашенко може залишити Україну без аверсного використання нафтопроводу "Одеса-Броди".

"Президент Білорусі дав старт дипломатичної війни між Україною та Білоруссю. В енергетичних питаннях образливі слова лідера білорусів про "вошивості" можуть коштувати Україні припинення аверсного використання нафтопроводу "Одеса - Броди", - сказав він.

Експерт додав, що де-факто "проект століття" з транспортування венесуельської нафти через Україну до Білорусі вже припинив свою діяльність. Де-юре і Україна, і Білорусь поки що роблять видимість роботи в цьому напрямку.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко не залишить Україну без аверсного використання "Одеса-Броди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі