вівторок, 02 вересня 2008 15:31

Лукаш пропонує Раді засудити Ющенка

Народний депутат від фракції Партії регіонів Олена Лукаш пропонує парламенту засудити підтримку президентом Віктором Ющенком Грузії в конфлікті з Росією.

Про це говориться в проекті постанови N 3076-1 від 2 вересня "Проект постанови про заяву Верховної Ради України щодо подій в Південній Осетії і Абхазії".

Лукаш пропонує прийняти заяву Ради, в якій парламент висловить стурбованість ситуацією, яка склалася в Абхазії і Південній Осетії в результаті збройного протистояння між військовими підрозділами Грузії і миротворчим контингентом Росії.

Заява припускає висловлення співчуття сім"ям і близьким загиблих в конфлікті, позицію про те, що конфлікт повинен вирішуватися шляхом мирних переговорів, виключаючи спроби досягти мети протистояння за допомогою зброї, а Україна не може бути втягнута в будь-який збройний конфлікт.

"На цьому тлі викликають стурбованість дії окремих посадових осіб і політиків в Україні, які підтримали дії лише однєї сторони збройного конфлікту.

Політична підтримка дій керівництва Грузії з боку президента України Ющенка, заяви МЗС України з питання конфлікту в Південній Осетії і Абхазії, фактично спровокували погіршення відносин з Російською Федерацією", - говориться у запропонованій заяві.

При цьому Лукаш пропонує відзначити неприпустимість односторонніх і недружніх дій української влади щодо Чорноморського флоту Росії, які суперечать двостороннім домовленостям, необхідність ухвалення закону про принципи внутрішньої і зовнішньої політики.

У заяві Лукаш відзначила необхідність проведення політичних консультацій про ухвалення змін в Конституцію для визначення позаблокового статусу України і про позбавлення керівництва країни ухвалювати рішення і діяти всупереч волі українського народу.

"Проте фактичне втягування діями вищого керівництва України до участі в конфлікті вимагає невідкладного рішення питання щодо призначення загальнонаціонального референдуму з питання вступу України до НАТО", - йдеться в проекті.

У заяві також говориться, що парламент повинен контролювати постачання зброї в гарячі точки, а заяви про участь України в постачанні зброї Грузії і українців в конфлікті повинні бути розслідувані парламентською тимчасовою спеціальною комісією.

Лукаш відзначила необхідність проведення парламентських слухань про боєздатність української армії для визначення реального стану Збройних Сил і визначення напрямів розвитку Збройних Сил.

Нагадаємо, що голова фракції БЮТ Іван Кириленко пропонує парламенту закликати політичні сили утриматися від радикальної риторики в оцінці конфлікту в Грузії і не переводити питання регіональної безпеки у внутрішньополітичну площину.

Народний депутат, голова фракції НУНС Вячеслав Кириленко запропонував парламенту засудити визнання Росією незалежності Абхазії і Південної Осетії (Грузія) і визнати таке рішення таким, що суперечить міжнародному праву.

Цензор.

Зараз ви читаєте новину «Лукаш пропонує Раді засудити Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі