четвер, 28 серпня 2008 16:30

Литвин знає, як вирішити ситуацію на Кавказі і запропонував два підходи

Литвин знає, як вирішити ситуацію на Кавказі і запропонував два підходи
Україна повинна виступити з ініціативою проведення Ради Безпеки ООН, а також ініціювати саміт керівників національних парламентів світу для обговорення питань, пов"язаних з ситуацією на Кавказі і визнанням Росією незалежності Абхазії і Південної Осетії.

Таку думку висловив лідер однойменного блоку Володимир Литвин на прес-конференції в четвер в Києві.

За його словами, українські власті "відреагували мляво, відчужено і інертно на той "парад суверенітетів", який почався з визнання незалежності краю Косово".

При цьому Литвин підкреслив, що українська сторона повинна була б відреагувати на подібну ситуацію в світі рішучіше.

За словами політика, українська сторона могла б для вирішення ситуації на Кавказі запропонувати "так званий нульовий варіант". Литвин пояснив, що нульовий варіант зводитися до того, що країни, які визнали незалежність Косово відкликають своє рішення, а Росія також ухвалює відповідне рішення.

При цьому депутат підкреслив, що розуміє, що це ідеалістичний варіант виходу з ситуації.

Другим підходом до виходу з ситуації, що склалася, на його думку, могло б бути досягнення неформальної згоди щодо проголошення мораторію на реалізацію "принципу доміно" на парад так званих суверенітетів.

Литвин підкреслив, що ця проблема жодною мірою не стосується самої України і її територіальної цілісності.

Литвин відзначив, що Україна могла б виступити з ініціативою проведення Ради Безпеки ООН, де лідери провідних країн обговорили існуючу проблему. Крім того, на його думку, українська сторона також могла б ініціювати саміт глав парламентів світу, а також ініціювати засідання під егідою ООН неурядових організацій.

За словами Литвина, також необхідно ініціювати і провести загальноєвропейську конференцію з питань європейської безпеки, оскільки принципи співпраці держав в питаннях безпеки були розроблені під час ялтинської конференції, а з тієї миті пройшло вже багато часу.

У зв"язку з цим необхідно розробити підходи до нових основ міжнародної співпраці в цих питаннях. Лідер блоку також підкреслив, що у внутрішній політиці України необхідно почати з рішень на законодавчому рівні питання про заборону подвійного громадянства, щоб не дати можливості кому-небудь, у тому числі і чиновникам будь-якого рівня, мати подвійне громадянство.

Крім того, Литвин підкреслив, що Україні необхідно виключити будь-яку можливість відносно ініціативи проведення референдумів, що стосуються територіальної цілісності держави, зокрема "виключити будь-яку можливість постановки питання будь-якими місцевими радами" з цього питання.

Також, за його словами, у разі виникнення необхідності проведення референдуму щодо територіальної цілісності, необхідно передбачити таку можливість тільки після внесення відповідних змін до Конституції України.

Володимир Литвин додав, що необхідно проаналізувати діючий закон про референдуми і ухвалити відповідне рішення. Він також підкреслив, що Україні необхідно ухвалити закон про основи внутрішньої і зовнішньої політики.

При цьому, Литвин відзначив, що з цього питання необхідно провести діалог у Верховній Раді України в ході якого будуть чітко сформульовані позиції з цього питання. Такий діалог, на його думку, повинен проходити за участю керівників фракцій і керівників держави.

Литвин підкреслив, що такий документ повинен бути зафіксований, як політична угода, яка повинна бути оформлене у вигляді відповідного закону. Він також підкреслив, що фракція і партія заявляють, що позиція українських властей відносно кавказького конфлікту "є послідовною в своїй необ"єктивності".

За словами Литвина, Україна все більш втрачає можливість бути третьою стороною в цьому конфлікті, і її все більше перетягують на одну з конфліктуючих сторін.

"Україну намагаються використовувати, як батіг в чужих руках як з одного, так і з іншого боку", - сказав Литвин.

За інформацією: Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Литвин знає, як вирішити ситуацію на Кавказі і запропонував два підходи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі