пʼятниця, 10 вересня 2010 11:32

Литвин: "Українська мова є, була і буде державною"

Литвин: "Українська мова є, була і буде державною"
Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що українська мова буде єдиною державною мовою в Україні.

Про це він сказав напередодні ввечері в ефірі 5 каналу.

"Вважаю за необхідне ще раз заявити - українська мова є, була і буде державною", - сказав Литвин, додавши, що без української мови "не буде держави Україна".

Керівник парламенту наголосив на важливості спокійного і зваженого обговорення питання щодо використання в Україні інших мов. У цьому контексті Литвин висловив думку, що законопроект "Про мови в Україні", зареєстрований нещодавно у парламенті, розвиває закон "Про мови в Українській РСР", який, за його словами, є одним з найкращих у цій сфері.

"Нам треба зробити все, щоб мовну тематику використати для згуртування, єднання нашого суспільства, щоб не посіяти розбрат і не розсварити людей", - зауважив керівник українського парламенту.

"На превеликий жаль, в нас поки що мало якісного продукту українського походження, який би базувався на українській мові, - наголосив він. - Ми маємо зосередити зусилля на тому, щоб отримало розвиток видавництво української книги, щоб у нас були достойні вироби у кіноіндустрії, в телевізійному просторі".

Відповідаючи на запитання, чи готові представники коаліції внести законопроекти, які б сприяли цьому, голова Верховної Ради заявив: "Як свідчить аналіз українського законодавства, у нас достатньо гарних законів в цій сфері. Проблема - в їхньому виконанні".

Крім того, на його думку, заслуговує на увагу така обставина: "У періоди активізації розмов та гучних заяв про необхідність розвитку української культури фінансування цієї сфері було на найнижчому рівні. А коли менше говорили про це - зростали державні видатки".

Влада повинна менше говорити і більше робити, підсумував Литвин.
Зараз ви читаєте новину «Литвин: "Українська мова є, була і буде державною"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі