понеділок, 09 листопада 2009 08:36

Литвин не проти, щоб ЧФ Росії залишився у нас після 2017-го

Литвин не проти, щоб ЧФ Росії залишився у нас після 2017-го

Спікер Володимир Литвин допускає продовження терміну перебування Чорноморського флоту РФ у Криму після 2017 року.

Про це він заявив в інтерв"ю Радіо Свобода.

Спікер вважає, що перш ніж ставити питання про виведення флоту, треба знати настрої кримчан.

Водночас він підкреслив, що "Крим – це невід"ємна складова території України". "І продукувати сепаратистські настрої різного роду домислами непотрібно", - вважає Литвин.

"За базування Чорноморського флоту Україна щороку має отримувати номінально менше 100 мільйонів доларів, але ці кошти зараховують на погашення боргу. І цей борг, який ми маємо оплачувати, виокремлено стоїть в сумі 2,3 мільярди доларів", - сказав він.

"От порахуйте з 1997 року, 97 мільйонів, скільки ми виплатили. І після 2017 року скільки нам ще залишиться виплачувати відповідних коштів. Я думаю, тоді менше буде експресії і емоцій у цьому питанні", - зазначив Литвин.

"А я виходжу з такого міркування, що ЧФ займає 19 тисяч гектарів землі, 4,5 тисяч споруд і будівель, я не кажу вже про водні акваторії. Скажіть, будь ласка, ціна в 97 мільйонів – це нормальна ціна?", - запитав спікер.

"Тому я пропоную вести розмову в такій площині – що вигідно Україні. Росія каже, що "ми хочемо розглядати після 2017 року". Я кажу: добре, давайте будемо вести розмову", - заявив він.

На думку спікера, "ціна за базування флоту має бути ринковою". "Від цього Україна виграє. А в 2017 році прийдуть розумніші політики, вони вирішать цю проблему. Не треба діяти методом лому", - вважає Литвин.

Крім того, він наголосив, що "у Севастополі проживають і громадяни Росії, і громадяни України".

"Давайте при такому підході будемо пропонувати російській стороні, щоб вони вкладали гроші у розвиток соціальної структури, адже в школу ходять діти громадян Росії, в дитячі садочки вони також ходять, соціальну структуру використовують", - сказав спікер.

"Очевидно, треба запропонувати, щоб Україна від цього виграла, а не скиглили ми і не слинили цю тему, яка абсолютно нічого не додає", - вважає Литвин.

"Вивчимо, чи корисно буде Україні продовження перебування Чорноморського флоту. Росія скаже, які в неї є інтереси. А Україна виставить свої інтереси. Якщо нам буде це вигідно, то ми повинні в такій площині вирішити це питання", - наголосив він.

Категорично проти присутності ЧФ Росії на території України після 2017 року виступає нинішній президент Віктор Ющенко, пише Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Литвин не проти, щоб ЧФ Росії залишився у нас після 2017-го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі