понеділок, 04 квітня 2011 10:20

Литвин хоче зобов'язати США, Росію, Францію та Китай

Литвин хоче зобов'язати США, Росію, Францію та Китай

Україна повинна домагатися надання Будапештському меморандуму про гарантії безпеки юридичного характеру.

Про це спікер парламенту Володимир Литвин заявив в інтерв'ю сербській газеті "Політика".

Він нагадав, що Меморандумом про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, передбачені лише зобов'язання Росії, Великобританії і США (до яких згодом приєдналися Франція і Китай) домагатися негайних дій з боку Ради Безпеки ООН у разі, якщо Україна стане жертвою акту агресії з застосуванням ядерної зброї, а також зобов'язання проводити консультації у випадку виникнення загрози суверенітету та територіальної цілісності України.

"Однак ці гарантії не є юридично зобов'язуючими і вичерпними. Вважаю, що Україна повинна домагатися надання меморандуму, який на сьогодні є декларативно-політичним документом, юридичного характеру", - переконаний український спікер.

Він також заявив, що українська сторона ініціювала розгляд в ООН питання про надання надійних гарантій безпеки державам, що не володіють ядерною зброєю, і закликала ядерні держави розпочати підготовку багатостороннього юридично зобов'язуючого документа в цій сфері.

Литвин також переконаний, що політика позаблоковості України відповідає вимогам часу.

"Однак Україна зацікавлена ??у продовженні практичної співпраці з НАТО, іншими організаціями безпеки", - резюмував спікер.

Нагадаємо, що Україна у 1994 році відмовилася від ядерної зброї. В обмін на це країни-члени "ядерного клубу" підписали Будапештський меморандум. Однак цей документ не дає Україні юридично закріплених гарантій безпеки.

Зараз ви читаєте новину «Литвин хоче зобов'язати США, Росію, Францію та Китай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі