пʼятниця, 09 грудня 2022 14:10

Літаки в РФ "припиняють" падати, а Путін приїжджає в Крим: нові російські фейки

Літаки в РФ "припиняють" падати, а Путін приїжджає в Крим: нові російські фейки
Пропаганда РФ не втомлюється продукувати нові абсурдні фейки. Фото: EastNews

Щодня російська пропагандистська машина транслює дедалі нові фейки, які спрямовані як на росіян, так і на іноземців. У Центрі стратегічних комунікацій на прикладі одного дня розвіяли найцікавіші маніпуляції Кремля.

Обговорюваним став начебто приїзд російського президента Володимира Путіна в тимчасово окупований РФ Крим. На відео можна помітити, як він сказав кілька слів і погодив нагородження будівельників. Знімали оператори його зі спини або в профіль на великій відстані.

Для порівняння можна взяти такий епізод: 6 грудня, наступного дня після візиту Путіна, президент України Володимир Зеленський приїхав до Слов'янська (50 км від фронту) на Донеччині. Там зустрівся з військовими ЗСУ, зробив фотографії з відкритим лицем і на повний зріст, а також записав відеозвернення. Чудова демонстрація того, де насправді своє, а де чуже.

Але Путіну й не треба було б приїжджати в Крим, щоб створити картинку. Масовку й окоп нескладно створити й "Мосфільму". Тим паче, що навіть на Донбас Путін поки що не поспішає приїхати, хоча вважає це своєю територією вже щонайменше вісім років. У його "завантаженому" графіку легше було знайти місце для урочистого відкриття індичої ферми в Тюмені, ніж для "багатостраждального народу Донбасу".

Тож зараз Путін видає укази-симулякри, які імітують його владу на захоплених територіях. На 6 грудня таким був указ про "створення на нових територіях підрозділів з профілактики корупції".

З іншого боку, на фронті у росіян, за їхніми словами, все добре. Сергій Шойгу, міністр оборони РФ, повідомив, що цьогоріч зменшилася аварійність авіації ЗС Росії. Однак, якщо не враховувати пошкодження бомбардувальників Ту-95 та Ту-22МЗ в Саратовській і Рязанській областях, ця заява досі залишається дивною. За останні три місяці принаймні шість літаків і винищувачів авіації Росії падали, спричиняючи також руйнування і жертви в усій країні. До цієї інформації можна додати ті самі понад 280 літаків (за даними Генштабу ЗСУ), які були ліквідовані в Україні. Таким чином "план спецоперації" реалізується не надто ефективно.

Також слід взяти до уваги Балканську історію. 6 грудня YouTube після оголошення в ЄС нового пакету санкцій заблокував канал RT Balkan. Головна редакторка телеканалу Олена Мілінчич на це відреагувала словами про те, що ці дії говорять про "несвободу слова на Заході".

Після 24 лютого YouTube блокує канали мережі RT через те, що вона пов'язана з державним медіа РФ. Вторгнення Росії в Україну на Балканах принесло розкол політичних еліт в Боснії та Герцеговині, а в Сербії призвело до ще більшої підтримки серед керівництва країни курсу Росії. Цей та інші факти спонукали західні країни в Боснії на боротьбу проти дезінформації, а Москва рік тому відчайдушно намагалася не допустити цього. Доказів зв'язку між RT і Кремлем більш ніж достатньо в цій історії.

Також уже можна припустити, що терорист Стрєлков (Гіркін) може не дожити до довічного ув'язнення, до якого його засудив Гаазький трибунал, адже сам почав "дискредитацію і поширення фейків про ЗС РФ". Нещодавно він повернувся до Москви й висловився точно не на користь Путіну. По-перше, Гіркін розповів, що військові РФ "воюють за інерцією", адже не знають, навіщо вони там – керівництво Росії не розголошує відкрито мету війни, щоб "закінчити все у будь-який зручний момент". По-друге, він заявив, що Україна взимку не воюватиме гірше, а буде ще завзятішою.

Зараз ви читаєте новину «Літаки в РФ "припиняють" падати, а Путін приїжджає в Крим: нові російські фейки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі