четвер, 02 липня 2020 16:14

Лиха не буде, навіть якщо Смолій піде - економіст

Лиха не буде, навіть якщо Смолій піде - економіст
За меморандумом з МВФ жодних гривень до кінця року друкувати не треба, каже експерт. Фото: @NationalBankOfUkraine

"Друкарського верстака", як про це розповідають в мережах у зв'язку з можливою зміною керівництва Нацбанку, не буде. Про це сказав економіст Михайло Кухар.

"Є такий літературно-поетично художній вираз - увімкнути друкарський верстак. Надрукувати гривню, курс буде одразу 100. Ні, не буде такого лиха, навіть якщо Смолій піде у відставку.

Монетарна політика Національного банку повністю зав'язана на валютне регулювання курсу до кінця цього року.

Відповідно до цифр, закладених у меморандумі з МВФ, жодних гривень до кінця року не треба друкувати. Бо цей рік ми зустрічали (і це всім банкірам, фаховим економістам добре відомо) з надлишком гривні у 211 мільярдів.

Для нормального функціонування банківської системи України на коррахунках банків у НБУ повинно бути трохи більше 50 мільярдів гривень. Понад ці 50 знаходилися зайві 211. Тобто вп'ятеро більше.

Оскільки цього року маємо шалений дефіцит, Національний банк, щоб зайві гривні не метнулися у валюту, абсолютно коректно вживає інструмент монетарної стерилізації - продає банкам на всю цю суму депозитні сертифікати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто може стати новим головою НБУ: прізвища претендентів на посаду

Україна, якщо б навіть захотіла надрукувати зайві гривні, то по-перше давайте випустимо на свободу ті, що вже надруковані. Зробити це так просто, так легко не вдасться.

Банки самі виходять з цих дипсертифікатів і купують ОВДП. Це нормальний процес, він запрограмований до кінця року, не дивлячись ні на яке прізвище голови Нацбанку.

За різними розрахунками, вже понад 100 мільярдів із цих 211 вийшли на ринок. По сертифікатах середній залишок буде 125-145 мільярдів. І до кінця року вони чи дійдуть до нуля, чи залишиться 30-40 мільярдів зайвих. Оце і вся емісія. Інших способів емісії не існує.

Ще існує спосіб викупати іноземну валюту, яка шалено повалить у нашу країну. Але такої картини ми не чекаємо. А інших інструментів друку грошей не існує. А рефінансування безглуздо робити, бо грошей і так повно.

Технічної можливості зробити якусь шкідливу емісію, що призведе до гіперінфляції цього року, неможливо", - пояснив Михайло Кухар в ефірі Skrypin.ua.

Голова правління Нацбанку Яків Смолій написав заяву про звільнення та передав її на розгляд президенту Володимирові Зеленському, про це повідомила пресслужба фінустанови 1 липня. У Нацбанку заявили про систематичний політичний тиск.

Наступного дня президент передав на розгляд Верховної Ради проєкт постанови про звільнення Смолія.

Зараз ви читаєте новину «Лиха не буде, навіть якщо Смолій піде - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі