середа, 15 жовтня 2008 12:18

Лавринович вважає, що Ющенко дискредитує демократію

Використовувати юриспруденцію в якості заручника політичних бажань є небезпечною практикою.

Про це заявив перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Лавринович в інтерв"ю газеті "День".

На його думку, рішення чи то Мукачівського суду, чи то Київського окружного адміністративного суду про призупинення дії законів України або президентських указів, які виписані в межах конституційних повноважень глави держави, "є замахом на правові засади". Тлумачення законів та указів Президента – це "компетенція виключно Конституційного суду України", наголосив політик.

Коментуючи ймовірні сценарії зриву позачергових виборів, призначених на 7 грудня 2008 року, Лавринович підкреслив, що чинне законодавство це унеможливлює. Утім, він вбачає вірогідність реалізації такого сценарію "суто політичними діями".

Торкаючись питання щодо легітимності Верховної Ради України 6-го скликання з огляду на набуття чинності відповідного указу Президента, перший віце-спікер наголосив на принципі безперервності дії влади, який є пріоритетним в всіх без винятку країнах світу. "Цей принцип закладено і до Конституції України. У нас не може бути жодного дня без уряду, Президента чи парламенту", - підкреслив він. При цьому Лавринович нагадав, що, відповідно до Конституції, "повноваження народних депутатів України і парламенту в цілому припиняються в момент складання присяги новообраним складом парламенту".

Водночас Лавринович висловив переконання, що безпідставні вибори, прецедент чого було закладено минулого року, "дискредитують саме поняття демократії", і дав зрозуміти, що "коли ця дискредитація пройде певну межу, громадяни будуть готові до будь-якої диктатури".

Зараз ви читаєте новину «Лавринович вважає, що Ющенко дискредитує демократію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі