пʼятниця, 09 березня 2007 19:53

Квіти Кобзареві: Янукович з Морозом, Ющенко з Тимошенко, Вітренко проти УНСО (ФОТО)
8

Після покладання квітів Ющенко відвідав музей Шевченка
У день народження Тараса Шевченка, президент Віктор Ющенко, 53 роки, поклав до пам"ятника поетові у Києві кошик жовтих і блакитних квітів. Разом з ним приїхала лідерка БЮТу Юлія Тимошенко. Також були голова Київської міської адміністрації Леонід Черновецький і секретар Ради національної безпеки і оборони Віталій Гайдук.

За спиною президента охоронець несе на руках молодшого сина Ющенка Тараса. Той одягнений у жовто-блакитний комбінезон.

До пам"ятника Ющенко підходить із Тимошенко. Кланяються поетові й мовчки спускаються вниз.

- Сьогодні найкращий момент, коли доречно говорити про національну єдність та ідею, - починає президент. Поправляє білий шарф, під яким видно помаранчеву краватку. - Наша національна ідея - Україна європейська. Дуже хотілося б, щоб це зробило нинішнє покоління політиків. В Україні вистачить місця усім. Але його нема для тих, хто розпалює непорозуміння і міжнаціональну ворожнечу, хто хоче бачити Україну залежною.

Від Кабінету Міністрів главу держави супроводжує лише віце-прем"єр Дмитро Табачник. Прем"єр-міністр Віктор Янукович поклав квіти за дві з половиною години до президента - близько восьмої ранку.

Після промови Ющенко прямує до Черновецького і Табачника. Бере сина на руки. До них підходить Тимошенко. Ведучий запрошує всіх бажаючих покласти квіти. До Ющенка намагається підійти бабуся з червоними гвоздиками в руках. Дорогу їй перегороджує охоронець і попід руку відводить убік. Бабуся відходить, втираючи сльози.

Тим часом до Ющенка вишиковується черга політиків. Але поговорити з президентом нікому не вдається. Він із Тимошенко у супроводі охорони виходить з парку і сідає в авто.

За мить до пам"ятника підходить колона УНА-УНСО з прапорами і квітами. Тим часом дорогу їм переходять активісти Прогресивно-соціалістичної партії на чолі з Наталею Вітренко, 55 років. На сходах їх перестріває офіцер міліції.

- Наталья Михайловна, не идите туда, - вмовляє він Вітренко.

Та дивиться на нього незворушно:

- Это поэт нашего народа, и мы хотим возложить цветы к его памятнику.

Міліціонер хитає головою:

- Да я не против, чтоб вы возложили цветы. Я против, чтоб вам дали по башке!

Вітренко здивовано дивиться на свого заступника 53-річного Володимира Марченка, який тримає корзину з червоними і жовтими тюльпанами. Знову повертається до правоохоронця:

- Если мне дадут по башке - отвечать будете вы!

Лідерка Прогресивно-соціалістичної партії махає рукою до двох десятків людей, які стоять за нею з прапорами. Ті рушають назустріч УНСОвцям, які, взявши один одного попід руки, створили живий ланцюг.

Охоронець розводить руками:

- Ну о чем я говорю... - піднімає рацію. - Ребята, запускайте омоновцев, сейчас начнется.

Представники ПСПУ та УНА-УНСО починають штурхатися.

- Наташа, отойди отсюда! Отойди! - Марченко відпихає Вітренко рукою.

Між ними намагаються проштовхнутися бійці міліцейського спецзагону в бронежилетах.

- Чемодан, вокзал, Москва! - кричать УНСОвці вітренківцям.

Ті щось вигукують у відповідь.

Поступово правоохоронці розводять обидві колони у різні боки. До сутички не дійшло.

За двадцять хвилин починає виступати представник партії Левка Лук"яненка.

– Я вам поясню, чому ми провалили 1991 рік і "помаранчеву революцію", - каже він. - Ми не виконали заповіту Тараса. А Кобзар писав: "... і вражою, злою кров"ю волю окропіте".

У натовпі аплодують. В цей час Наталія Вітренко, Володимир Марченко та кілька їхніх прихильників без прапорів підходять ближче до пам"ятника. Ряд правоохоронців одразу відділяє їх від УНСОвців, які стоять поряд. Раптом з боку УНСО у Вітренко летить пакет кефіру та яйце. Вітренко вдається відвернутись. Кефіром обливає жіночку в синьому пальто, яка стоїть перед лідеркою Прогресивно- соціалістичної партії. Яйце розбивається об асфальт.

Міліціонери знову не допускають бійки. Марченко усе фотографує. В об"єктив йому тичуть дулі.

– Бандеровцы! Продали Украину НАТО, продали американцам, - каже заступник Вітренко демонстрантам.

– Забирай свою Марфу і валіть звідси, - відповідають йому.

У цей час троє жінок, що стоять біля Вітренко, беруть квіти і поза спинами правоохоронців прямують до пам"ятника. Там виступає хор "Гомін". Вітренківці кладуть квіти біля постаменту і повертаються до своєї лідерки.

Та їх хвалить. Всі починають обійматися та фотографуватися.

– Вот вы и лоханулись, – кричить помічниця Вітренко мітингуючим. - А мы идем домой.

Нарешті букет прогресивних соціалістів біля пам"ятника побачили. Про покладання квітів вітренківцями оголошують у мікрофон. Натовп волає "Ганьба!" Вітренко забирає своїх прихильників, вони згортають прапори і йдуть з парку.


Анастасія ЩЕРБИНА Наталка МАКОГОН

Зараз ви читаєте новину «Квіти Кобзареві: Янукович з Морозом, Ющенко з Тимошенко, Вітренко проти УНСО (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі