пʼятниця, 01 жовтня 2010 22:47

Кваснєвському не сподобалась чергова зміна Конституції в Україні

Кваснєвському не сподобалась чергова зміна Конституції в Україні

У Польщі поважають рішення Конституційного Суду про відміну політреформи, але вважають, що Основний закон міняється надто часто.

Такий висновок можна зробити зі слів колишнього президента Польщі Олександра Кваснєвського в ефірі одного з телеканалів.

"Я думаю, що хороша Конституція повинна бути використана з повагою і політиками, і народом. Мені б не сподобалось, якби Конституцію, не тільки вашу (українську - ред.), так часто змінювали за різних нових демократій", - сказав він.

За словами Кваснєвського, питання полягає не у тому, буде президентська система чи парламентська, а в тому, буде централізація чи ні.

"Важливо мати владу, але розділити її і працювати у команді це ще краще. Україні потрібне громадянське суспільство. Потрібно вирішувати питання на рівні міст, сіл і людей, які беруть активну участь у цих процесах. Президент, хто б він не був, коли матиме таку велику владу, він не зможе її використовувати. Це ми обговорювали під час "помаранчевої революції". Згідно з Конституцією український президент має дуже великі можливості, але не може їх використовувати", - переконаний екс-президент Польщі.

Він наголосив, що зараз у Європі немає президентських республік.

"Останньою великою президентською республікою була Росія. Хіба можна сказати, що з президентом Дмитром Медведєвим і прем"єр-міністром Володимиром Путіном це президентська республіка? Ні, це змішана система", - підкреслив Кваснєвський.

"Не знаю, як усе відбуватиметься після рішення Конституційного Суду, але, як на мене, це проблем не вирішує", - додав він.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Кваснєвському не сподобалась чергова зміна Конституції в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі