пʼятниця, 11 квітня 2014 10:19

Крим прийняв нову Конституцію

Крим прийняв нову  Конституцію
Фото: tsn.ua

Парламент Криму ухвалив у п'ятницю нову конституцію республіки. "За" проголосували 88 депутатів з 88 присутніх у залі засідань.

Всього в Державній раді Криму 100 депутатів.

Затвердження Конституції Криму центральними органами влади Росії не потрібна, основний закон республіки набуде чинності після опублікування в парламентській газеті "Кримські вісті".

Спікер Держради Криму Володимир Константинов раніше повідомив, що конституція може бути опублікована і вступити в силу вже в суботу, 12 квітня.

Згідно з конституцією, Республіка Крим є правовою і демократичною державою у складі Російської Федерації, відносини Республіки Крим з Російською Федерацією визначаються договором. Територія Республіки Крим є невід'ємною частиною території Росії.

Вищою посадовою особою Криму буде глава республіки, якого обирають депутати Держради строком на п'ять років. Глава республіки не зможе обіймати посаду більше двох термінів поспіль.

Глава республіки формує Раду міністрів і приймає рішення про відставку уряду, а також має право розпустити парламент Криму у випадках, передбачених федеральним законом і конституцією суб'єкта РФ.

Глава Криму може суміщати свою посаду з посадою голови Ради міністрів, суміщення главою Республіки Крим двох посад або призначення та обрання на посади глави республіки і прем'єр -міністра Криму різних людей буде регулюватися законом, який прийматиме Держрада.

Державна рада Криму згідно з конституцією отримує право приймати закони, які будуть діяти на території республіки. Держрада також отримує право законодавчої ініціативи в Держдумі РФ.

Конституція передбачає скорочення кількості депутатів парламенту республіки на чверть - з 100 до 75, але ця норма почне діяти тільки після виборів до Державної ради Криму. Спікер Держради Криму Володимир Константинов повідомив раніше, що дострокові вибори депутатів Держради можуть відбутися у вересні цього року. Форма виборів до парламенту республіки - мажоритарна, за партійною системою або змішана - в Конституції не вказана , вона буде визначатися законом Республіки Крим "Про вибори", який прийме Державна рада.

Зараз ви читаєте новину «Крим прийняв нову Конституцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі