понеділок, 13 червня 2016 13:47

"Крім гречки, буде боротьба харизм і політтехнологій" - експерт про довибори

17 липня в Україні пройдуть довибори народних депутатів у 7 округах.

Керівник Інституту політичних, соціологічних та маркетингових досліджень Володимир Бондаренко вважає, що вони стануть генеральною репетицією дострокових парламентських виборів. Про це він заявив у інтерв'ю для Gazeta.ua.

- Ці довибори стануть генеральною репетицією дострокових парламентських виборів , - зазначає фахівець. - Їх вимагатимуть партії, що не входять до коаліції. Нині вони активно включаються у передвиборчу кампанію в усіх 7 округах. Хтось хоче взяти реванш за поразку на минулих перегонах, хтось наростити політичні м'язи, а хтось обкатати нові політтехнології.

Які завдання стоять на цих виборах перед парламентськими партіями?

- Оскільки на порядку денному нові зміни до Конституції, то для партії влади – Блоку Петра Порошенка – важливий кожен штик у Верховній Раді. Адже купувати голоси у інших фракцій, мажоритарників чи позафракційних депутатів стає усе дорожче. Тому вона робитиме усе можливе для перемоги своїх кандидатів на округах.

Автор: gazeta.ua
  Політолог Володимир Бондаренко
Політолог Володимир Бондаренко

Для опозиційних кандидатів ці вибори є шансом повернення у велику політику. "Укроп" непогано виступив на місцевих виборах. Після того, як колишнього керівника партії Геннадія Корбана випустили із СІЗО, вона дещо випала з інформаційного поля. Тому нині постарається знову засвітитися у великій політиці.

"Батьківщині" треба втілити зростання свого рейтингу у здобуття депутатських мандатів. Тому вона кине на округи усі свої сили.

Нові політтехнології можуть замінити традиційну гречку?

- Сьогодні кожна партія думає над розробкою нових технологій, бо вигравати за рахунок гречки стає все ганебніше. Після таких піррових перемог рейтинг партії в цілому по країні опускається. Для партії влади це стане моментом істини. Вона довго затримувала проведення цих виборів у надії на сприятливішу ситуацію. Було чимало часу, аби підготувати своїх кандидатів, зробити їх харизматичними. Та й виборцям хочеться брати гречку у людей, які заслуговують на довіру й пошану. Крім гречки, буде боротьба харизм і політтехнологій. Тому столичні бедуїни електоральних полів накинулися на округи в надії показати унікальні результати. Ті кандидати, які найняли найкращих київських політтехнологів, матимуть перевагу над місцевими командами.

Які шанси у кандидатів по округах?

- Цікава боротьба передбачається у 114 окрузі на Луганщині, де останню спробу повернутися у велику політику робить "литвинівець" Валерій Мошенський. Крім себе, він зареєстрував свого брата Сергія та помічника. Хоча раніше заявляв, що балотуватися не буде. Але перемогти йому буде важко, бо це округ губернатора Юрія Гарбуза, якого під час попередніх виборів спаплюжили. Тепер він хоче взяти реванш. У 2012 році Валерій Мошенський виграв по Перевальському округу як незалежний кандидат у вотчині Єфремова.

У Полтаві може перемогти заступник губернатора з сільського господарства Роман Товстий. Це аграрний округ, донедавна його представляв нинішній міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий. Він зараз у фаворі у прем'єра. Усі ці обставини можуть спрацювати.

Складна ситуація на Херсонщині: від партії влади висунутий голова облради, колишній губернатор Андрій Путілов. Це великий мінус, бо йому довірили керування областю, а він її хоче покинути. Тому в інших кандидатів з'являються шанси. Зокрема, у екс-голови обладміністрації Юрія Одарченка від "Батьківщини", рейтинг якої зростає, та у кандидата від "Укропу" Олександра Книги, який з успіхом провів театральний фестиваль "Мельпомена Таврії".

Чи не найцікавіша кампанія очікується у Дніпрі, на звільненому Борисом Філатовим 27 окрузі. Тут балотується кандидат від "Укропу" Оксана Томчук, адвокат Геннадія Корбана. Її основним конкурентом може стати звільнений секретар Дніпропетровської міської ради Загід Краснов, кандидат, який співчуває "Опозиційному блоку". Це соратник мера Кривого Рогу Юрія Вілкула, який створив реванш "Опоблоку", перемігши кандидата від "Самопомочі". Тому боротьба буде цікавою. Інтриги додасть змагання між жінкою і чоловіком.

У Калуському окрузі, на Івано-Франківщині, найбільші шанси у Сергія Насалика, брат якого Ігор – міністр енергетики. Авторитет останнього в області великий. Він серйозно будує своє політичне майбутнє. На недавніх виборах мера Івано-Франківська вийшов у другий тур. Але не доклав усіх зусиль для перемоги. І не прогадав, ставши міністром. Тепер витягуватиме у велику політику брата.

Як олігархи можуть вплинути на передвиборчі перегони?

- Протистояння між олігархічними кланами спостерігатимемо практично в кожному окрузі. Найбільшу активність проявляє Ігор Коломойський. Так, у Дніпрі та на Волині, яка є вотчиною його соратника Ігоря Палиці, виставляють сильних кандидатів, в надії показати найвищий результат. Ключові полтавські лендлорди Костянтин Жеваго та Андрій Веревський також підтримають потрібних кандидатів на виборах.

Чи є шанси у незалежних кандидатів та висуванців непарламентських партій?

- Історія свідчить, що шанси є у кожної вольової та одержимої особистості. Навіть на нездоланній для московської деспотії Львівщині мером став одіозний нардеп від Партії регіонів Олексій Радзієвський. У незалежних кандидатів на цих виборах шанси очевидні і найбільш спокусливі. Бо після перемоги вони перетворяться на дівок на виданні, до яких будуть посилати старостів женихи із усіх фракцій та груп і обіцяти їм золоті гори, аби вони справили з ними партійне весілля.

А висуванцям від непарламентських партій доведеться проявити суперздібності, оскільки рейтинг їхніх виборчих машин на рівні процентів жирності кефіру - від нуля до 2,5. Тож їм треба покластися на власний авторитет та досвід запрошених політтехнологів.

Зараз ви читаєте новину «"Крім гречки, буде боротьба харизм і політтехнологій" - експерт про довибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі