четвер, 14 жовтня 2010 17:12

Кравчук: "Російської державної немає, а газ стає дорожчим"

Кравчук: "Російської державної немає, а газ стає дорожчим"

Перший президент України Леонід Кравчук переконаний, що не потрібно приймати закон "Про мови в Україні". Як заявив він в інтерв'ю Gazeta.ua, повинна бути єдина державна мова — українська.

Сьогодні Народний комітет захисту України має намір провести мітинг на захист української мови. За його повідомленням, очікується, що в заході візьмуть участі лідери політичних партій, громадські діячі, зокрема, Леонід Кравчук, Дмитро Павличко, В'ячеслав Брюховецький, В'ячеслав Кириленко та інші.

Яке ваше ставлення до запропонованого на розгляд парламенту закону "Про мови в Україні"?

— Для мене зрозуміло, що він є надуманим і політично спровокованим, щоб загострити ситуацію. Немає реальних підстав говорити, що російська мова в занепаді в Україні, що вона вимагає особливої підтримки.

Переді мною лежить статистика. Там сказано, що 90% тиражу журналів, 66% газет друкується російською мовою. На 9 російськомовних книжок припадає лише одна українська. Кожна третя фільмокопія надходить до кінотеатру російською мовою. Тому роблю висновок, що проблеми російської мови не існує. У багатьох сферах життя взагалі українська відсутня.

У нас є закон про УРСР про мови і сформульована мовна політика у Конституції — ст. 10. Закон — чинний. Мовної політики не потрібно змінювати. Якщо автори довідки пишуть, що у нас існує російсько-українська двомовність, то закон же забезпечив її. Не можна казати, що нам потрібно знати російську перфектно, тому що без неї ми не маємо доступу до світових джерел науки. 90% всіх джерел — англійські, лише 0,1% - російські. Свідомо підтасовують, людей обдурюють.

Чи не є закон кроком до введення у країні другої державної?

— Навіть, якщо не буде введена офіційно друга державна, то через деякий час російська мова стане переважаючою. Їй створюють відповідні умови. Я є одним з авторів закону 1989 року, який досі чинний. Там була філософія знати дві мови. Ми писали, що поряд з українською може застосовуватись і російська. А тут замість слова "поряд" ставлять "замість". Для них знання двох мов означають або української, або російської. Якщо перед Сходом поставити "або", то через історичні передумови вони виберуть російську.

Посилаються на хартію (Європейська хартія регіональних мов або мов меншин — ред.). Вона має три категорії: державна, офіційна і міноретарна. Автори вводять поняття регіональна, мова з особливим статусом, мовне самоврядування, мовна група, мовна меншість. Стільки категорій дають право кожній групі і регіону застосовувати свою мову. Хартія захищає мови, а не визначає їхній статус.

Найстрашніше, що вони не розуміють, що роблять. Економічна і соціальна ситуації у країні не прості. Реформи поки що на словах. Вони не будуть легкими, а болісними. Якщо під це все ще підсунути національну політику, то будемо мати значно вищу хвилю невдоволення, яка може стати 9-м валом. А заручником хочуть зробити президента.

Хіба це не було передвиборною обіцянкою саме Віктора Януковича?

— Так, але вона не була визначена в часі. Обіцянка дається не на завтра. Завжди є час, історичні умови. Людина має дивитись, чи лягає під час кризи ще питання мови. Соціологічні дослідження показують, що для народу ця проблема стоїть на 7-8 місці. Це не є пекучою проблемою, а є проблемою політичних екстремістів. Вони кажуть, що у нас більшість і ми негайно цей закон проштовхнемо. Можна проштовхнути через парламент, але не через душі і серця людей. Не правда, що переважна більшість рідною мовою визнають російську. Тільки 29% визнали. Тільки людина, яка нічого не бачить, може казати, що ця проблема об'єднує Україну. Я стою на тому, що державною є тільки українська. Всі чиновники - в Криму, Донецьку чи у Львові, при виконанні службових обов'язків, мають спілкуватись тільки державною мовою.

Як ви оцінюєте шанси на прийняття цього закону?

— Їх важко збагнути. Якщо мають хоч краплину розуму, то зрозуміють, що будуть протести. Ось сьогодні мітинг. Не можу сказати, що він змінить ситуацію. Протест наростає, бо це зневага до народу. Я, як українець, прочитавши проект цього закону, вважаю себе зневаженим.

Я спілкувався з цього приводу з президентом Віктором Федоровичем. Відчув, що він чує голос народу з цього приводу і оцінює ситуацію. Він розуміє, що цей закон не допоможе вирішити питання реформ, корупції тощо. Прийняття закону погіршить політичну ситуацію в Україні.

Я розумію обіцянки, але і Кучма обіцяв, коли перемагав у конкуренції зі мною. Мова була для нього одним з аргументів. Мовляв, усе буде — газ дешевий, мова російська. Проте російської державної немає, а газ стає дорожчим. Не можна бути примітивним самому і думати, що всі люди примітивні.

Чому тоді пропрезидентська політична сила продовжує нагнітати ситуацію навколо мовного питання?

— Не все там так легко. Те, що президент сказав, не означає, що всі будуть це виконувати. Багато людей там є настільки незалежними з точки зору фінансового становища, що вони не будуть ставати струнко перед главою держави. Тобто є проблеми у президента. Не можна казати, що я начальник, а ти дурак. Він розуміє проблему, що є труднощі зі своєю політичною силою. Янукович мусить шукати взаєморозуміння з іншими політичними силами, з інтелігенцією. Не можна втрачати і сваритись з інтелігенцію. Це люди, які формують ідеологію, закони, Конституцію тощо.

Чи може бути цей мітинг таким же масовим, як нещодавні студентські акції проти введення платних послуг у вишах?

— Влада торкнулася матеріального життя. Люди йдуть за покликом проблем, а не за тим, що у Верховній Раді нав'язали проект закону. Тепер мусово говорити про це. З планети зникли сотні мов, а з ними і нації. Не можемо нехтувати цим. Люди чують серцем, що це їхня проблема. Проте ніхто не піде битися, коли самі визнаємо, що в цьому мовному середовищі можна жити ще. А от в економічному житті вже нас пече. Я і сам намагаюся зупинити екстремізм, щоб "валуєвці" не перемогли в Україні.

Ви відвідаєте сьогоднішню акцію протесту?

— Я не збирався йти туди і нікому не давав ніяких обіцянок. Дуже давно була розмова з цього приводу з Дмитром Павличком, що буде мітинг і було б добре, якби я був. Я сказав, коли буде визначена точна дата мітингу, тоді ми поспілкуємося і розкажете, як планується цей мітинг, хто там може бути. Тоді я дам точну відповідь. Проте я дізнався, що мітинг може бути дуже і дуже емоційно агресивним. Там будуть дуже різкі заяви, звинувачення, погрози. Я за своєю політичною філософією прагнув вести розмову досить толерантно і виважено. Тим паче, що така інтелектуальна проблема, як мова, вимагає делікатного ставлення. Розмова має вестись на фактах і на аналізі.

Зараз ви читаєте новину «Кравчук: "Російської державної немає, а газ стає дорожчим"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі