Ексклюзиви
четвер, 01 серпня 2013 19:00

"Крайньою в будь-якому випадку буде Україна", - казахстанський журналіст про затримання Аблязова

"Крайньою в будь-якому випадку буде Україна", - казахстанський журналіст про затримання Аблязова
Мухтар Аблязов. Фото: domsluha.ru

31 липня у Каннах затримали Мухтара Аблязова, казахського олігарха і політичного опонента президента Нурсултана Назарбаєва. За фінансові махінації його розшукувало відразу кілька країн. Серед них була і Україна.

"Якщо зараз буде скандал, репутації України похитнеться. Постане питання про дотримання прав людини і крайньою в будь-якому випадку буде Україна. Всі противники підписання угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом будуть використовувати цю ситуацію", - прокоментував ситуацію казахстанський журналіст Ігор Вінявський. 6 років він видавав в Алматі опозиційну газету "Взгляд".

"Україна показала, що хоче рухатися вперед. Її народ налаштований на європейський спосіб життя і хоче реформ. Ситуація із затриманням Аблязова може цьому завадити", - додав він.

Мухтар Аблязов протистоїть Норсултану Назарбаєву з 2001 року.

"Аблязов стояв у витоків Демократичного руху Казахстану, який закликав Назарбаєва до децентралізації влади. Аблязова був мільярдером, міцно стояв на ногах. Назабраєв злякався і Аблязов опинився за ґратами. Через 10 місяців він вийшов на волю, бо написав прохання про помилування. Зробив це, бо у в'язниці його кілька разів намагалися вбити. Одного разу побили так сильно, що він кілька тижнів не міг рухатися. Після того він вирішив, що в будь-який спосіб має вийти на свободу. На волі він був змушений заявити, що покидає політику. Він поїхав за кордон і почав відновлювати свій бізнес. Щоб убезпечити себе, почав розвивати бізнес у різних країнах. Знає, що робив це в Україні, Росії і Грузії. Можливо, і в Європі. За кілька років Аблязову вдалося повернути собі пакет акцій "БТА банку". Зробив його успішним і вивів у трійку кращих банків СНГ. Після цього Назарбаєв заявив, що Аблязов має віддати державі контрольний пакет акцій БТА-банку.  Аблязов відмовився.  2009 року держава провела рейдерське захоплення банку. Тоді почали говорити про те, що Аблязов украв гроші банк збанкрутував. Насправді ж банк захопила держава і зруйнувала його своїми діями", - розповів Вінявський.

"Весь цей час Аблязов продовжував фінансувати опозицію: політичні партії і недержавні організації, підтримував незалежні ЗМІ. Він створив у Казахстані поле, на якому могли існувати політичні і громадянські сили, які формували альтернативу владі. Він — єдина людина, завдяки якій у Казахстані сформувалося громадянське суспільство і існує опозиція. Якби не він, Казахстан знаходився би на рівні Туркменії". - додав він.

Зараз ви читаєте новину «"Крайньою в будь-якому випадку буде Україна", - казахстанський журналіст про затримання Аблязова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути