неділя, 02 листопада 2014 17:52

Корупцію можна зменшити вдвічі за півроку — Шалайський

Корупцію можна зменшити вдвічі за півроку — Шалайський
Фото: lvivpost.net

Україна щорічно втрачає десятки мільярдів доларів через корупційні схеми. Про це у інтерв'ю Gazeta.ua розповів головний редактор проекту "Наші гроші" Олексій Шалайський.

 Де найбільше корупції?

-В галузях, де її не можливо проконтролювати пересічному українцю — в митниці, податковій службі, санепідемстанції, прокуратурі. Тому в цих галузях вона залишається на тому ж рівні. В інших суттєво зменшилась за цей рік. Кожен може помітити корупцію в тендерах, зайшовши на "Вісник державних закупівель". Якщо раніше в ньому ціни на закупівлі перевищували над ринковою на 50 відсотків, то нині це — 15-20 відсотків. Але продовжують купувати дуже дорого і як хочуть в "Укрзалізниці".

 З чим пов'язано, що корупція зменшилась?

-Зникли деякі відомі схеми. Перше, під тиском громадськості. Друге, урядовці стали прислухатися до людей. Тепер, якщо преса пише і народ говорять, то це впливає. Рік тому міг головою об стінку битися і всерівно нічого не робилося. Ще хабарники остерігаються, оскільки з'явився якийсь страх.

 Які схеми зникли?

-Продажу конфіскату. Змінився і став прозорішим закон про держзакупівлі. Стала іншою оцінка нерухомого майна. Пропала одна зі схем в енергетиці. Раніше українську електрику за кордон продавав тільки Ахметов. І робив це легально. Також зникла схема Курченка в закупівлях "скрапленого газу".

 Які залишились болючі для країни схеми?

-Невидимі для суспільства — в митниці, конвертаційних центрах. Говориться про гігантські цифри, які складно порахувати. Не зрозуміло, як з цим боротись. Також болюча корупція в слідчих органах, у прокуратурі та міліції. Там заробляють двома способами — залякують підприємців перевірками та не розслідують справи щодо справжніх крадіїв. Відкривають умовні кримінальні справи на курченких, ставицьких і нічого з цим не роблять. Прикро, що ці схеми законні, тобто люди крадуть законним чином. Якщо маєте касовий апарат і мусите його запломбувати за законодавством, то можете звернутись тільки до однієї приватної фірми. Це змушує робити Державна фіскальна служба, бо такий в неї наказ. І таких схем в кожному міністерстві, відомстві по три-п'ять. Вони затверджені законом. Більшість досі працює, тому що багато міністрів і керівників держпідприємств тимчасові. Бо після виборів буде новий уряд.

 Корупційні схеми можливо викорінити?

-Реально зменшити, оскільки люди завжди знаходять якісь "дірки". В будь-яких країнах, скрізь існує корупція. Тут українці нічим не відрізняються від інших — американців, туркменів чи німців.

 Як їх зменшити?

-Корупція ламається лише страхом. Для цього мають запрацювати правоохоронні органи. Хабарництво не можна подолати морально, говорячи людям: красти погано. Це не працює. Ефективніше посадити чи оштрафувати на величезні суми двох людей за хабар, ніж вивісити мільйон білборди з написам: не кради. Система боротьби з корупцією у всіх країнах однакова. В Україні корупцію можна зменшити двічі за півроку. Головне — воля держави. 

Зараз ви читаєте новину «Корупцію можна зменшити вдвічі за півроку — Шалайський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі