четвер, 29 квітня 2010 13:33

Корупційні схеми, які були при Тимошенко, будуть узаконені - експерт

Корупційні схеми, які були при Тимошенко, будуть узаконені - експерт
Підписаний президентом Віктором Януковичем бюджет від прем'єр-міністра Миколи Азарова має цілу низку недоліків.

Таку думку Gazeta.ua висловив економічний експерт Борис Кушнірук.

Серед них Борис Кушнірук виділяє продовження гарантійних схем.

"Раніше регіонали критикували уряд Тимошенко за це, - каже експерт. - А зараз собі запланували 45 мільярдів гривень на гарантії під залучення кредитів для українських підприємств. Причому формулювання настільки розтягнуті, що хто і як буде визначати, яким підприємствам і на які цілі уряд видаватиме гарантії під кредити, незрозуміло. Відсутня ідеологія, як гарантуватиметься повернення кредитів тих підприємств, які їх не зможуть погасити. Як визначатимуть банк, які мають бути обмеження - цього нема. Тому я не виключаю, що там з'являтимуться фірми типу "Рога і копита", які зникатимуть разом з кредитами", вважає експерт.

Викликає у експерта сумніви і ситуація з випуском облігацій по відшкодуванню ПДВ, яка виникла на травень 2010 року. Урядовці примушують підприємства брати облігації замість грошей, які мають бути повернені за законом.

До того ж не визначена процентна ставка по облігаціях. Тобто, можна випустити їх з нульовою ставкою і повертати гроші через 5 років, коли вони знеціняться удвічі. Крім того, формулювання у законопроекті такі, що дозволяють Кабміну в ручному режимі визначати, кому відшкодовувати ПДВ грошима, а кого примушувати брати облігації. Виникають можливості для додаткової корупції.

"Щоб хоч якось збалансувати бюджет, урядовці подали законопроект про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо збільшення податків і акцизів, - додає Кушнірук. - Виникає сумнів, чи зможе уряд таким чином підвищити доходи бюджету, адже це призведе до погіршення умов функціонування бізнесу", -каже Кушнірук.

На думку експерта, мета уряду - утримати ситуацію за рахунок податкового та адміністративного тиску на підприємців. Але будь-які дії по обмеженню прав малого і середнього бізнесу по єдиному податку можуть привести до серйозного збурення. Тим паче, що жодних реформ - соціальних чи податкової системи - бюджетом не передбачено. До кінця осені слід очікувати зростання інфляції і падіння курсу гривні. Нацбанк уже почав обмежувати обіг грошової маси, бо очікує емісію від уряду.

"Корупційні схеми, які були при попередньому уряді, залишаються, - наголошує експерт. - Можливості чиновників навіть розширюються. Бо якщо дії попередників були поза законом, то дії теперішніх урядовців будуть узаконені",- підсумував Кушнірук.

27 квітня Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2010 рік. 29 квітня його підписав президент Віктор Янукович.

Зараз ви читаєте новину «Корупційні схеми, які були при Тимошенко, будуть узаконені - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі